ISKUSTVO JE NA NJEGOVOJ STRANI Bajden je peti predsednik SAD sa kojim će se sastati Vladimir Putin!
Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

U KRELJU SVE PO STAROM

ISKUSTVO JE NA NJEGOVOJ STRANI Bajden je peti predsednik SAD sa kojim će se sastati Vladimir Putin!

Planeta -

Od dolaska na vlast ruski predsednik se susretao sa Bilom Klintonom, Džordžom Bušom mlađim, Barakom Obamom i Donaldom Trampom

Sastanak američkog predsednika Džozefa Bajdena (78) i Vladimira Putina (68), zakazan za 16. jun u Ženevi, biće idealna prilika da se započne popravljanje odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije, koji su poslednjih godina pali na najniži nivo još od završetka Hladnog rata.

Svima je imao nešto da poruči... Vladimir Putin sa bivšim predsednicima Amerike
Svima je imao nešto da poruči... Vladimir Putin sa bivšim predsednicima Amerikefoto: CHIRIKOV/ITAR TASS POOL/BOLIVAR/

Dvojica lidera pred sobom će imati niz otvorenih pitanja i biće to njihov prvi sastanak otkad je Bajden u januaru položio zakletvu i uselio se u Belu kuću.

Sastanak u Moskvi iz 2011.

Iako je Bajden punih deset godina stariji od Putina, šef Kremlja je daleko iskusniji kada su u pitanju samiti lidera dve supersile. Naime, aktuelni predsednik Amerike je čak peti šef Bele kuće s kojim će se Vladimir Putin sastajati u svojstvu predsednika najveće države na svetu. Od dolaska na vlast 31. decembra 1999. godine Putin se sastajao sa Bilom Klintonom, Džordžom Bušom mlađim, Barakom Obamom i Donaldom Trampom. Prilikom jedne posete Americi sastao se i sa Džordžom Bušom starijim, koji je 1993. napustio Belu kuću. Sastanak s Putinom Bajden će imati tokom svog prvog putovanja u inostranstvo u svojstvu predsednika. Njih dvojica su se ranije sastali u martu 2011. godine, kada je Bajden bio potpredsednik Amerike, a Putin je bio na funkciji premijera. Jedan mandat na čelu zemlje Putin je prepustio Dmitirju Medvedevu, kako bi ispoštovao tadašnju odredbu ustava po kojoj isti predsednik ne može da ima tri uzastopna mandata.

Rekli su o Putinu - Bivši predsednici Amerike

Džordž Buš stariji - Posle Hladnog rata, u kom smo pobedili, lepo ćemo se slagati s Rusijom. Bil Klinton - On je hladnokrvan i dovoljno čvrst da izvede Rusiju iz krize. Džordž Buš mlađi - Čovek je duboko posvećen svojoj zemlji. Barak Obama - Ima taj stav klonulosti, kao dosadno dete u poslednjoj klupi. Donald Tramp - Dopada mi se Putin i ja se dopadam njemu. Džozef Bajden - Da, verujem da jeste (odgovor na pitanje da li misli da je Putin ubica).

Uvod u samit na najvišem nivou u Švajcarskoj bilo je američko odustajanje od uvođenja sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji naftovoda "Severni tok 2", koji će povezati Rusiju i Nemačku. Bajden je ocenio da je ovaj projekat gotovo već završen i da bi zbog toga odluka o sankcijama mogla da našteti odnosima sa evropskim saveznicima.

Protiv gasovoda

- Bio sam protiv gasovoda od njegovog početka, ali su sankcije stopirane jer je taj projekat gotovo u potpunosti bio završen kada sam ja stupio na dužnost. Naša administracija nije u poziciji da dozvoljava ili zabranjuje Nemačkoj završetak projekta sa Rusijom i nametanje sankcija u tom smislu narušilo bi odnose sa našim evropskim partnerima - rekao je Bajden, preneo je Rojters. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da bi SAD i Nemačka trebalo da imaju jedinstven stav o Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track