BAHATA ILEGALNA GRADNJA PRETI OVOM DREVNOM GRADU: Misteriozni Teotivakan u Meksiku odoleva vekovima ali sad je na udaru buldožera!
Foto: Profimedia

grad bogova

BAHATA ILEGALNA GRADNJA PRETI OVOM DREVNOM GRADU: Misteriozni Teotivakan u Meksiku odoleva vekovima ali sad je na udaru buldožera!

Planeta -

Meksička vlada osudila je nedozvoljene građevinske radove koji se izvode u drevnom gradu Teotivakan, blizu Meksiko Sitija.

Međunarodni savet za spomenike i lokalitete Icomos saopštio je da buldožeri prete da unište čak sedam hektara na zaštićenom području.

Teotivakan je deo svetske baština UNESCO-a i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u Meksiku. Zvaničnici UN podigli su uzbunu u ponedeljak zbog građevinskih radova na toj lokaciji.

Teotivakan, Meksiko
foto: Profimedia / Bernardo Montoya AFP

Icomos Meksiko je rekao da su radovi na iskopavanjima ugrozili "arheološke i stambene ostatke kao i ostatke spomenika koji se takođe pljačkaju" i pozvali meksičku vladu da odlučno interveniše kako bi stručnjaci mogli da procene štetu.

Eksperti sa ovog područja kažu da su počeli da alarmiraju nadležne ranije ove godine kada je počela izgradnja i upotreba teške mehanizacije na periferiji zaštićenog kompleksa kada je nadzor bio ograničen zbog pandemije.

Meksičko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za antropologiju i istoriju rekli su da su već izdali dva naloga za obustavu gradnje u martu i podneli krivičnu prijavu u aprilu.

Ministarstvo je reklo da najoštrije osuđuje građevinske radove, koje je opisalo kao pretnju nacionalnom nasleđu i dodali su da su posvećeni odbrani ovog pordučja kulturne baštine.

Kako navodi AP, vlasnici obližnjih parcela čini se pokušavaju da zemlju pretvore u neku vrstu zabavnog parka.

Zvaničnici upozoravaju da se u tom području nalazi oko 25 arheoloških građevina i pećina sa važnim predhispanskim ostacima, a peticiju na internetu protiv građevinskih radova potpisalo je gotovo 13.000 ljudi.

Teotivakan, Meksiko
foto: Profimedia / Ronaldo Schemidt / AFP

Arheolog Rogelio Rivero Čong, koji je direktor nalazišta Teotivakan, rekao je za list El Pais da su policajcima koji su išli da pregledaju gradilište pretili radnici koji su držali palice, kamenje i cevi.

Najpozntiji po harmovima piramidama Sunca i Meseca, lokalitet Teotivakan privlačio je milione posetilaca pre pandemije.

Ovaj drevni grad je najveće arheološko nalazište ove vrste a njegove ruševine su dugo bile obavijene velom misterije.

Smešten je na oko 50 km severoistočno od Meksiko Sitija, a 1987. godine uvršten je na Uneskovu listu svetske baštine. Ime Teotivakan su mu nadenuli Asteci vekovima nakon pada grada i na njihovom jeziku znači Grad bopgova ili "gde čivek postaje bog". Njegova gradnja je počela oko 300 godina pre nove ere.

Kurir.rs / BBC, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track