PRVI PUT U ISTORIJI Na čelo najvećeg svetskog muzeja dolazi žena!
Foto: ALAIN JOCARD / AFP / Profimedia

na novoj funkciji od septembra

PRVI PUT U ISTORIJI Na čelo najvećeg svetskog muzeja dolazi žena!

Planeta -

Francuska istoričarka umetnosti Loren de Kar, poznata po unapređenju društvenih pitanja kroz umetnost, od septembra će biti šefica Luvra i prva žena u istoriji na čelu najvećeg svetskog muzeja u više od dva veka njegovog postojanja.

De Kar trenutno vodi Muzej Orse, poznati pariški muzej posvećen umetnosti iz 19. veka gde je takođe prva žena na čelu tog muzeja.

Njena ostavština uključuje povećanje broja mladih posetilaca i pružanje više fizičkog prostora umetnosti i posetiocima.

U prve četiri godine u Orseju, 54-godišnja istoričarka umetnosti izrazila je stav o nekim kontroverznim temama, uključujući povratak vlasnicima umetnina koje su ukrali nacisti.

"Veliki muzej mora da se suoči sa istorijom, uključujući osvrtanje na istoriju naših sopstvenih institucija", rekla je za AFP u intervjuu u aprilu.

De Kar je među malo žena koje su vodile francuske muzeje.

"To je posledica toga što zvanične institucije nisu dovoljno otvorene za žene, ili što nemaju u njih dovoljno poverenja“, rekla je De Kar u intervjuu za Njujork tajms 2018. godine. "A tu je i pitanje autocenzure, žene misle da nisu dovoljno dobre za takvu vrstu posla“, dodala je.

Pariz, Luvr, Francuska, koronavirus
foto: AP / Christophe Ena

"Žene treba da prevaziđu sumnju u sebe, i da same sebi kažu: ja sam sposobna za ovo, to dolazi u pravom trenutnku u mojoj karijeri i u mom životu, spremna sam“, rekla je ona tada.

Bila je ključna za odluku francuske vlade da Orse vrati sliku Gustava Klimta "Ruže" naslednicima vlasnice tog dela Nore Stiasni. Nacisti su joj ukrali sliku u Beču 1938. godine.

De Kar, koja dolazi iz porodice pisaca i novinara, u septembru će naslediti Žan-Luka Martineza, sadašnjeg šefa Luvra kojem se pripisuje da je muzej učinio pristupačnijim i manje elitističkim.

Nagrađen je rekordnim brojem posetilaca, njih preko 10 miliona u 2019. godini pre nego što su ograničenja u pandemiji smanjila broj poseta.

Luvr, najpoznatiji kao dom Mona Lize, najveći je svetski muzej umetnosti.

Otvoren je 1793. ubrzo nakon Francuske revolucije, a danas poseduje stotine hiljada umetničkih dela, ali ih je manje od 10 odsto u stalnoj postavci.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track