BELORUSKI AKTIVISTA SE BORIO U DONBASU NA STRANI UKRAJINSKIH NEONACISTA? Protaševič možda nije samo naivni aktivista!
Foto: AFP/Profimedia, Youtube screenshot/Sturmberiht

BRUKA

BELORUSKI AKTIVISTA SE BORIO U DONBASU NA STRANI UKRAJINSKIH NEONACISTA? Protaševič možda nije samo naivni aktivista!

Planeta -

Beloruski aktivista Roman Protasevič, kog je policija uhapsila nakon što je njegov avion Rajaer prisiljen da sleti u Minsku, jednom je tokom rata u Donbasu služio u desničarskoj paravojnoj formaciji Azovski bataljon, gde je čak i ranjen.

Ovu informaciju potvrdilo je nekoliko izvora, koji su, između ostalog, otkrili da je Belorus dugo bila sa ukrajinskom milicijom. Međutim, postoje neke rasprave o njegovoj ulozi u bataljonu Azov; neki smatraju da je on bio samo novinar dobrovoljac, dok drugi sugerišu da je učestvovao u borbama.

Prema prvom vođi puka, koji je u utorak pisao svom kanalu Telegram, Protasevič se borio protiv okupacije Ukrajine, sa bataljonom Azov i drugim vojnim jedinicama.

"Bio je s nama u blizini Širokina, gde je ranjen", objasnio je Andrej Bilecki. "Ali njegovo novinarsko oružje nije mitraljez, već reči".

Osnovan 2014. godine, bataljon Azov, radikalno desničarska paravojna jedinica, nedavno je uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine. Bataljon je učestvovao od početka rata u Donbasu. Njena prva akcija bila je u bici kod Mariupolja. Grupa je, kako se izveštava, snažno povezana sa neonacističkom ideologijom, što se tumači iz logora bataljona na kome je predstavljen Volfsangel, koji je bio simbol mnogih trupa koje su se borile na strani Vermahta tokom Drugog svetskog rata. Četiri godine nakon početka rata, američki Kongres je 2018. godine blokirao vojnu pomoć Azovu, zbog navodnih preferencija nadmoći svojih članova.

Međutim, u vreme komentara Biletskog, koji su dati u utorak, postalo je jasno da je Protašević možda bio više od dobrovoljnog novinara.

Iako nikada nije otkrio vezu sa desničarskom grupom, javno je priznao da je tokom sukoba bio u Donbasu. Govoreći na kanalu Jurija Dude, vrlo popularnog blogera i jutjubera u Rusiji, Protasevič je priznao da je dugo boravio u toj oblasti.

"Proveo sam godinu dana u zoni za antiterorističku operaciju s kamerom", rekao je, tvrdeći da je radio kao "novinar", negirajući bilo kakvu umešanost u borbe.

"Mislim, ranjen sam, ali sve ove godine bavio sam se samo novinarstvom", rekao je Protasevič, takođe napominjući da je bio prisutan tokom Majdana 2014. u Kijevu.

Međutim, kao i tvrdnja komandanta bataljona Bileckog da se Protasevič "borio protiv okupacije Ukrajine sa Azovom", i drugi izvori tvrde da se Protasevič pridružio grupi 2014. godine.

"Nije učestvovao u borbama, ali je bio sa bataljonom u Donbasu. Bio je fotograf i, koliko sam razumeo, dobrovoljac ", rekao je neimenovani beloruski novinar, kojeg je citirao londonski Tajms. Publikacija je naknadno uklonila ovaj citat.

Jedan od najprestižnijih ukrajinskih listova, Zerkalo Nedeli, takođe je potvrdio da je "Belorus nekada radila u pres-službi Azova", čak napominjući da "nema sumnje da će Rusija pokušati da iskoristi ove informacije".

Na Tvitteru je britanski ratni novinar Jake Hanrahan tvrdio da je Protaševič zapravo umešan u sukob. Međutim, tvrdio je da nije sarađivao sa Azovom, već "sa jednom beloruskom jedinicom, koja se borila sa Azovom".

"Pridružio se dobrovoljačkoj jedinici koja je odlučila da se bori protiv Azova", objasnio je Hanrahan. "Takođe je delio mnoge njihove stavove, što se može prepoznati po radikalno desničarskoj ikonografiji viđenoj na majicama koje je nosio, a koja je bila prikazana.

Kasnije je otkriven stari intervju sa ocem u kojem je otkrio da se Protašević "borio" u Donbasu.

Takođe na Tviteru, istraživački izveštač iz Vašingtona Aleksej Kuzmenko analizirao je predloge o tome kako je Protasevch prikazan na naslovnoj stranici publikacije Azovskog bataljona Black Sun iz 2015. godine. To je fotografija muškarca u nekvalitetnoj uniformi. Ali zato što čovek sa fotografije podseća na Protaševića, pojavile su se diskusije. Nakon analize fotografija pomoću softvera za proveru lica kompanije Microsoft Azure, ispostavilo se da je on zaista beloruski aktivista.

Međutim, iako je jasno da je Protasevič sigurno bio vezan za bataljon Azov, još uvek nije potvrđeno da li je tamo prisustvovao kao novinar ili kao borac.

"Nije služio u bataljonu i nije bio naveden na spiskovima bataljona", rekao je Jurij K., jedan od pripadnika bataljona Azov iz 2014. i 2015. godine. "Neki od stranaca borili su se u bataljonu, ali većini nije bilo dozvoljeno da budu na prvoj liniji fronta. Protašević nije učestvovao u borbama ".

Drugi veteran iz Azova, Viktor, rekao je Strani da je Protasevič došao na drugu liniju i da nije bio direktno umešan u borbe, ali da je u jedinici radio kao dobrovoljac.

"Fotografija u novinama Azov sa borcem koji izgleda slično Protaseviču najverovatnije je veštački postavljena", rekao je Viktor. "S obzirom na to da je mladić i zgodan i da je često bio vedar i dobro raspoložen, nije neobično da se slika za naslovnicu.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track