ISTORIJSKI POTEZ Uber prvi put dao vozačima pravo da osnuju sindikat, 70.000 zaposlenih dobija veća prava
Foto: EPA/ WILL OLIVER

radnička prava vs fleksibilni rad

ISTORIJSKI POTEZ Uber prvi put dao vozačima pravo da osnuju sindikat, 70.000 zaposlenih dobija veća prava

Planeta -

Kompanija Uber pristala je službeno da prizna sindikat GMB koji predstavlja 70.000 Uberovih vozača u Ujedinjenoj Kraljevini. Ovaj potez neki nazivaju "istorijskim".

Naime, to je prvi put da je Uber priznao sindikat koji predstavlja njihove radnike bilo gde u svetu. Očekuje se da je to prvi korak do boljeg položaja njihovih radnika jer će od sada imati bolju poziciju za pregovore sa svojim poslodavcem.

Kompanija koja je u biznisu taksiranja, ali čiji vozači nisu klasični taksisti, objavila je da je to učinila želeći da da vozačima još jači glas unutar kompanije.

Međutim, smatra se da je pre svega reč o pokazatelju da se stvari unutar tzv. gig ekonomije menjaju nakon što su kompanije iz tog specifičnog sektora godinama tvrdile da "tradicionalna radnička prava" ne idu ruku pod ruku sa fleksibilnim radom.

Preokret je omogućila odluka Vrhovnog suda od pre tri meseca u kojoj stoji da Uber nije u pravu kad svoje vozače klasifikuje kao samostalne kontraktore koji ne zaslužuju osnovna prava zaposlenih. Uber je nakon te presude u martu objavio da će vozače u UK klasifikovati kao "radnike" koji imaju pravo na minimalnu nadnicu, plaćen godišnji odmor i pristup penzionom fondu. Slične kompanije, Bolt i Ola, nisu sledile taj primer, piše Tajms.

Predstavnici sindikata GMB moći će ida regrutuju članove iz Uberovog centra za korisničku podršku, a moći će da predstavljaju vozače koji su otpušteni iz kompanije. Sindikat će se sa Uberovim direktorima sastajati svaka tri meseca kako bi raspravljali o problemima vozača i osigurali sigurnost radnika dok koriste aplikaciju.

0332399362, uber, Uber
foto: Profimedia

GMB je time ostvario značajnu pobedu. Reč je o sindikatu koji pripada najvećim Uberovim kritičarima. Sindikat je prošle godine optužio kompaniju da se ponaša kao da "smo u dobu Čarlsa Dikensa" i da mere koje promoviše ne pripadaju današnjem svetu zapošljavanja.

Džejmi Hejvud, direktor Ubera za Severnu i istočnu Evropu, rekao je da se Uber slaže sa GMB-om u tome da vozači moraju biti na prvom mestu.

Zaštita radnika

"Možda ne izgledamo kao očigledni saveznici, ali u tome smo se uvek slagali. Sklopili smo važan sporazum kako bismo poboljšali zaštitu radnika. Ovaj istorijski dogovor znači da će Uber prvi u industriji osigurati da vozači imaju sindikalnog predstavnika", rekao je Hejvud.

Uber trenutno pokušava da pojača broj svojih vozača. Do kraja godine nadaju se da će okupiti 90.000 vozača u Ujedinjenoj Kraljevini kako bi odgovorili na pojačanu potražnju koja se očekuje nakon što se ukinu restrikcijske mere vezane za pandemiju.

Uber se zasigurno nada da će na taj način, beneficijama, privući nove ljude, koje će od sada klasifikovati kao radnike, a u odnosu na konkurenciju, bolja je opcija kao poslodavac.

Radni uslovi

Mik Riks, zvaničnik iz GMB-a, istakao je da je dogovor veliki korak napred prema pravednijim radnim uslovima za milione ljudi. "Ovo je istorija" poručio je Riks. Naime, radnici Ubera godinama se žale na radne uslove u Uberu i sličnim kompanijama novog doba.

Uber
foto: Filip Radwanski / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što je britanski Vrhovni sud 2016. godine doneo presudu u korist tužioca Ubera, bilo je sudskih tužbi i u drugim zemljama. Sud u Francuskoj priznao je pravo vozaču Ubera da se smatra zaposlenim, a Evopska unija zbog velikih kritika na račun "gig ekonomija koje iskorišćavaju" razmatra nova pravila kako bi zaštitila radnike u tim industrijama. Slična bitka odvija se i preko bare, u domovini Ubera i sličnih kompanija.

Ipak, čini se da je administracija predsednika Džoa Bajdena sklona radničkim pravima "kontraktora", kako Uber u Americi zove i smatra osobe koje tamo voze za Uber.

Bajdenov ministar rada Marti Volš poručio je kako smatra da bi zaposlene trebalo smatrati radnicima i trebalo bi da imaju radnička prava. To bi značilo veće troškove za poslodavce.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track