Najnovije vesti

SRAMOTNO POGLAVLJE U ISTORIJI KANADE: Ispod nekadašnje škole pronađeni ostaci 215 dece VIDEO
Foto: Printscreen YT/ Global News

MASOVNA GROBNICA

SRAMOTNO POGLAVLJE U ISTORIJI KANADE: Ispod nekadašnje škole pronađeni ostaci 215 dece VIDEO

Planeta

Masovna grobnica sa ostacima 215 domorodačke dece otkrivena je na teritoriji nekadašnje internatske škole na jugu kanadske provincije Britanske Kolumbije.

Reč je o učenicima škole za domorodačku decu u blizini grada Kamlupsa u Britanskoj Kolumbiji, a njihovi ostaci pronađeni su uz pomoć posebnog radara, saopšteno je iz lokalne domorodačke zajednice, prenosi Gardijan.

Neki od pronađenih ostataka pripadaju deci od tri godine, ali uzroci i vreme njihove smrti još uvek nisu poznati, a škola je pod vođstvom Rimokatoličke crkve radila od 1890. sve do 1978. godine.

Otkriće je premijer Džastin Trudo u petak nazvao potresnim podsetnikom na sramotno poglavlje u istoriji te zemlje.

Džastin Trudo
foto: AP / Adrian Wyld

Šestogodišnja istraga kanadskog internatskog sistema, kroz koji je prošlo najmanje 150.000 domoradačke dece koja su nasilno odvajana od svojih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao "kulturni genocid" u kome je emocionalno, a i seksulano zlostavljanje bilo veoma rasprostranjeno kao i prisilni rad.

U istim dokumentima se pominje da su učenici bili izloženi epidemijama morbila, tuberkuloze, gripa i drugih zaraznih bolesti, a mnogi su i umrli.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja