PONUDA ZA RAZMATRANJE: EU spremna da da 3 milijarde evra Belorusiji ako ode Lukašenko!
Foto: EPA / ALEXANDER ASTAFYEV / Sputnik

demokratija na eu način

PONUDA ZA RAZMATRANJE: EU spremna da da 3 milijarde evra Belorusiji ako ode Lukašenko!

Planeta -

Evropska unija spremna je da da Belorusiji tri milijarde evra ako se sa vlasti makne predsednik Aleksandar Lukašenko i "sprovede demokratska tranzicija", rekao je Žozef Borel, visoki predstavnik EU-a za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Evropska komisija je u petak saopštila kako je predstavila Veću plan o ekonomskoj podršci "budućoj demokratskoj Belorusiji".

"Time želimo da iskažemo predanost ljudima u Belorusiji. Taj plan će biti aktiviran kada Belorusija otpočne tranziciju prema demokratiji, ne pre toga", izjavio je Borel u Lisabonu gde je učestvovao na nezvaničnom sastanku ministara obrane EU-a.

"Lukašenko nije oduševljen tom idejom", dodao je on.

Paket od tri milijarde evra uključuje bespovratni novac i kredite kako bi "Belorusija stabilizovala svoju ekonomiju i reformisala institucije", saopšteno je iz Evropske komisije. Novac bi došao iz različitih izvora unutar EU-a.

EU namerava da pojača sankcije EU posle incidenta sa Rajaerovim avionom i hapšenja opozicionog aktiviste Romana Protaševiča.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je Hini da EU ubrzano radi na sankcijama i u pripremi je četvrti paket sankcija, dok je njegov nemački kolega Heiko Mas poručio je kako bi sankcije mogle da obuhvate ključne kompanije u sektoru đubriva, kao i da bi EU mogla da onemogući vladi Belorusije izdavanje obveznica u Uniji.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track