Najnovije vesti

ČOKOLADNA ŽABA: Australijski naučnik otkrio novu vrstu žabe u močvarama Nove Gvineje, nazvana po latinskoj reči za iznenađenje
Foto: Profimedia

iznenađenje!

ČOKOLADNA ŽABA: Australijski naučnik otkrio novu vrstu žabe u močvarama Nove Gvineje, nazvana po latinskoj reči za iznenađenje

Planeta

Australijski naučnik otkrio je novu vrstu "čokoladne" žabe u močvarama Nove Gvineje.

Stiv Ričards, stručnjak za žabe Muzeja Južne Australije, prvi put je primetio žabu boje kakaa 2016. u izuzetno negostiljubivim uslovima.

"Zbog toga nam je trebalo ovoliko da je pronađemo. Živi u močvari gde ima trnja, komaraca koji prenose malariju, mutne vode, krokodila ali ne i puteva. Sve to zajedno čini močvaru vrlo neprijatnim mestom za rad", rekao je on lokalnim medijima.

Uprkos tome što je uspeo da uznemiri gnezdo stršljena i onda pobegne od njih, Ričards je uspeo da uvati neke primerke žabe i posle višegodišnjeg, mukotrpnog istraživanja i generske analize, on i njegove kolege su sada sigurni da je Litoria mira nova vrsta žabe.

Laicima, Litoria mira izgleda isto kao australijska zelena žaba, osim što joj je koža svetlucave braon boje. Najbliži rođak "čokoladne" žabe je australijska zelena žaba koja živi na drveću.

Genetska istraživanja pokazala su da je Litoria mira evoluirala toliko da dve vrste, koliko god bile slične, ne mogu više da se pare, rekao je Pol Oliver sa Univerziteta Grifit, koji se bavio genetskim istraživanjima.

Nova vrsta žabe je manja od svoje zelene rođake - dugačka je 7-8 centimetara i koža joj ima primesu ljubičaste. Ime "mira" na latinskom izači iznenađenje ili čudo, a Oliver kaže da su stručnjavi bili iznenađeni što su otkrili rođaka dobro poznate australijske zelene žabe u kišnim šumama Nove Gvineje.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track