Najnovije vesti

PROBUDIO SE IZ KOME Dečak (5) koji je jedini preživeo pad žičare ostao je bez cele porodice, a njegove prve reči slamaju srce
Foto: VVFF/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

tuga

PROBUDIO SE IZ KOME Dečak (5) koji je jedini preživeo pad žičare ostao je bez cele porodice, a njegove prve reči slamaju srce

Planeta
09:30h

Petogodišnji dečak koji je jedini preživeo strašan pad žičare u Italiji kada je poginulo 14 osoba, među kojima su bili i njegovi roditelji, prvo što je pitao kada se probudio iz kome u bolnici u Turinu pitao je: "Gde su mi mama i tata?"

Ejtan Biran čudom je ostao živ nakon tragedije u kojoj su njegov otac i majka, kao i mlađi brat i pradeda i prabaka poginuli.

Hrabri dečak se cele nedelje nalazi na jedinici intenzivne nege, ali već sada diše bez pomoći aparata, iako otežano govori.

Kada se probudio u dečjoj bolnici Ređine Margerita, pored njega je bila njegova tetka Aja (41). Prvo je rekao da ga boli grlo, a onda ju je upitao gde se nalazi i zašto je ona pored njega.

Nije poznato da li mu je već otkriveno da njegove majke Tal (26) i njegovog oca Amita (30), kao ni dvogodišnjeg brata Toma, pradede Icaka Koenaa (81) i prabake Barbare Koninski (71) više nema.

"Ponekad Ejtan pita za svoje roditelje, a njegova tetka je sve vreme sa njim", kazao je šef bolnice.

Malenom dečaku mnogi ostavljaju poklone, a tri porodice ponudile su se da ga udome nakon tragedije.

Italija, žičara, nesreća
foto: Handout / AFP / Profimedia

Tri osobe su pritvorene u zatvoru u Verbaniji, uključujući šefa žičare Luiđija Nerinija (56) i njegove kolege Gabriela Tadinija i Enrika Peročioa, a osumnjičeni su da su krivi za pad kabine žičare Stresa-Motarone u italijanskoj regiji Pijemont, odnosno da su namerno ostavili "viljušku" koja služi za mehaničko deaktiviranje sigurnosne kočnice kabine. Ako se dokaže da su krivi preti im kazna zatvora od 30 godina.

"Za sve sam ja kriv", kazao je u četvrtak Tadini i objasnio da je ostavio viljušku kako bi izbegao kašnjenje žičare. Istražitelji, pak, tvrde kako su deaktivaciju kočnica odobrili njegove iskusnije kolege Nerini i Peročio.

Među poginulima bili su i verenici Alesandro Merlo (29) i Silvija Malnati (27); supružnici Anđelo Vito Gasparo (45) i Roberta Pistolato; verenici Vitorio Zorloni i Elizabeta Persanini (38) i njihov petogodišnji sin Matia, kao i mladi par Serena Kosentino (27) i Mohamadreza Šahaisavandi (23).

Nesreća se dogodila tik nakon što je Italija popustila mere ograničenja u vezi sa pandemijom koronavirusa i otvorila svoja vrata turistima.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track