BAJDEN ODLUČNO PORUČIO: Pritisnuću Putina, nećemo dopustiti da krši ljudska prava
Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

samit lidera

BAJDEN ODLUČNO PORUČIO: Pritisnuću Putina, nećemo dopustiti da krši ljudska prava

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da će ruskog predsednika Putina prilikom predstojećeg susreta u Ženevi "pritisnuti da poštuje ljudska prava".

"Kroz dve nedelje sastaću se s predsdnikom Putinom u Ženevi i staviću mu do znanja da mu nećemo, nećemo dopustiti da krši ljudska prava", rekao je Bajden prilikom obeležavanja američkog Memorijalnog dana.

Sastanak Bajdena i Putina zakazan je za 16. jun u Ženevi.

"Predsednici će razgovarati o nizu problema radi ponovnog uspostavljanja predvidljivosti i stabilnosti američko-ruskih odnosa", izjavila je portparolka Jen Psaki.

Bajden je ranije rekao da želi da Putin prestane s uplitanjem u američke izbore i da zaustavi ruske kibernetičke napade na američke mreže. Vašington osim toga očekuje da Putin prestane da preti suverenitetu Ukrajine i da oslobodi zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Ranije ovog meseca, Rojters je objavio da SAD i Rusija ne očekuju neki veliki preokret samitu i da dve zemlje nisu spremne na ustupke.

I Bela kuća je ranije oprezno najavljivala da Bajden želi "da presloži" odnose s Putinom i američki funkcioneri njihov direktni susret vide kao priliku da se uravnoteži ono što nazivaju ulagivačkim odnosom bivšeg predsednika Donalda Trampa prema ruskom vođi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track