BAREL POSKUPEO Cene nafte porasle više od 4 odsto na svetskim tržištima
Foto: Profimedia

otvaranje ekonomije

BAREL POSKUPEO Cene nafte porasle više od 4 odsto na svetskim tržištima

Planeta -

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle nedelje porasle više od 4 odsto, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima iz najvećih svetskih privreda i očekivanjima da će potražnja za naftom nastaviti da raste.

Na londonskom tržištu cena barela je prošle nedelje porasla 4.8 odsto, na 69.63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4.3 odsto, na 66.32 dolara.

Rast cene nafte na londonskom tržištu na najviši nivo u dve godine, od maja 2019., zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američke ekonomije, najvećeg svetskog potrošača nafte

Pao broj zahteva za pomoć nezaposlenima

Tako je prošle nedelje objavljeno da je sedam dana ranije broj prvih zahteva za pomoć nezaposlenima pao na 406.000, najniži nivo u 14 meseci, što ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada nakon postupnog ukidanja restrikcija u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Drugi izveštaj pokazao je, pak, da su kompanije nastavile sa ulaganjima u opremu, i to bržim tempom nego prethodnih meseci.

"Podržana dobrim ekonomskim pokazateljima i sklonosti ulagača prema riziku na finansijskim tržištima, cena nafte na londonskom tržištu približila se psihološki važnom nivou od 70 dolara po barelu. Zabrinutosti u vezi sa potražnjom zbog pandemije splasnule su zbog optimizma u vezi sa rapidnim povratkom potrošača", kaže Eugen Vajnberg, analitičar u Komercbank.

Podršku cenama pružaju i vesti o ponovnom otvaranju ekonomije u SAD i Evropi

Analitičari očekuju da će se globalna potražnja za naftom u trećem tromesečju, tokom letnjih putovanja u Evropi i SAD, vratiti na blizu 100 miliona barela dnevno.

Procenjuje se da će više od 34 miliona Amerikanaca krenuti na autoputeve između 27. i 31. maja, prazničnog vikenda koji označava početak letne sezone putovanja.

Podršku cenama pružaju i vesti o ponovnom otvaranju ekonomije u SAD i Evropi, zahvaljujući ubrzanju procesa vakcinacije protiv kovida 19.

Rast cena ograničava i napredak u pregovorima o ukidanju sankcija Iranu

S druge strane, rast broja slučajeva zaraženih koronavirusom u južnoj Aziji iznad 30 miliona ograničio je uspon cena nafte.

Indija se bori sa teškim drugim talasom kovida 19, a nedostatak vakcina oseća cela regija.

Rast cena ograničava i napredak u pregovorima o ukidanju sankcija Iranu, što bi moglo da poveća ponudu na naftnim tržištima. Iran i globalne sile pregovaraju u Beču od aprila kako bi razradili šta Teheran i Vašington moraju da preduzmu u vezi sa sankcijama i nuklearnim aktivnostima.

U nastojanju da uravnoteži očekivanja o oporavku potražnje i moguće povećanje iranske ponude, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, verovatno će zadržati postojeći tempo postupnog ublažavanja rezova proizvodnje, poručuju iz tog kartela.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja