MOSKVA ISTAKLA LISTU TEMA ZA RAZGOVOR SA BAJDENOM: U SAD se događaju zanimljive stvari, posebno oko ljudskih prava
Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Susret dva predsednika se bliži

MOSKVA ISTAKLA LISTU TEMA ZA RAZGOVOR SA BAJDENOM: U SAD se događaju zanimljive stvari, posebno oko ljudskih prava

Planeta -

Rusija je danas navela da želi da na prvom sastanku Vladimira Putina i Džoa Bajdena 16. juna bude reči o ljudskim pravima i procesuiranju napadača na Kapitol 6. januara.

"Spremni smo da razgovaramo i nemamo tabu teme. Razgovaraćemo o onome što smatramo neophodnim i bićemo spremni da odgovorimo na sva pitanja koja američka strana pokrene. To se odnosi i na ljudska prava", rekao je na konferenciji za novinare šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je dodao da je Moskva "spremna" da razgovara o "problemima koji postoje u SAD", dodajući da je "veoma zainteresovana za procesuiranje optuženih za nerede 6. januara", kada su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa upale u Kapitol hil gde je sedište Kongresa.

U SAD se dogadjaju "veoma zanimljive stvari, iz perspektive ljudskih prava, iz perspektive prava opozicije prava, iz perspektive zaštite opozicije", rekao je Lavrov, ;odgovarajući na pitanje novinara da li je Moskva spremna da razgovara o opoziciji i situaciji u oblasti ljudskih prava u Rusiji.

Bajden juče obećao da će reći Putinu da SAD ;neće "stajati skrštenih ruku" dok Rusija "krši" ljudska prava.

Odnosi SAD i Rusije su na najnižem nivou zbog neslaganja oko glavnih medjunarodnih pitanja, zbog medjusobnog proterivanja diplomata, optužbi za mešanje u izbore, špijunažu i sajber napada koji se pripisuju Moskvi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track