HAKERI UDARILI NA VELIKE KORPORACIJE: Sada pogođena najveća svetska kompanija za preradu mesa, hiljade radnika ostale kod kuće
Foto: Patrick HAMILTON / AFP / Profimedia

za sada se ne zna da li je tražen otkup

HAKERI UDARILI NA VELIKE KORPORACIJE: Sada pogođena najveća svetska kompanija za preradu mesa, hiljade radnika ostale kod kuće

Planeta -

Najveća svetska kompanija za preradu mesa, JBS, našla se na meti hakera što je dovelo do zastoja u proizvodnji u SAD, Kanadi i Australiji, a mnogi radnici su bili prinuđeni da ostanu kod kuće.

Sajber-napad je u nedelju pogodio kompanijske servere u Severnoj Americi i Australiji, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli iz JBS, bekap serveri nisu pogođeni, a stručnjaci rade na otklanjanju problema. Dodali su i da nema dokaza da su podaci ijedne mušterije, snabdevača ili zaposlenih bili ugroženi, prenosi RT.

Australijski ABC prenosi da je zbog novonastale situacije određen broj kamiona bio primoran da se vrati jer dostava stoke nije bila moguća u državi Kvinslend.

Kako je rekao predsednik tamošnjeg Sindikata zaposlenih u industriji mesa, Endru Foden, hiljade radnika širom zemlje poslato je kućama usled hakerskog napada.

JBS inače vodi 47 objekata za preradu mesa u Australiji, gde radi oko 11.000 ljudi.

Za sada se ne zna koliko dugo će trajati ovaj zastoj.

Federalni ministar poljoprovrede Dejvid Litlpraud je rekao da vlada sarađuje sa JBS, ali da je još rano da se zna da li je u pitanju rensomver, odnosno, da li su hakeri tražili otkup.

Poslovanje je otežano i u Kanadi i SAD, a u državi Alberta je fabrika, koja dnevno obradi oko 4.000 grla stoke, morala da privremeno zatvori vrata.

Proteklih godina, sajber-napadi na velike korporacije sve su učestaliji.

Podsetimo, prošlog meseca na meti hakera se našla najveća američka naftna kompanija "Kolonijal pajplajn" zbog čega je naftovod, koji se proteže duž američke istočne obale bio u potpunosti zatvoren, što je na nedelju dana dovelo do velike nestašice goriva u tom delu SAD. Kako su izvestili američki mediji, "Kolonijal pajplajn" je hakerskoj grupi "Darksajd" isplatio 90 miliona dolara u bitkoinu iako je prvobitno objavljeno da se radi o sumi od 5 miliona dolara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track