PRETE NESTAŠICA I RAST CENA Hakeri blokirali najvećeg svetskog prerađivača mesa!
Foto: AP

PANIKA

PRETE NESTAŠICA I RAST CENA Hakeri blokirali najvećeg svetskog prerađivača mesa!

Planeta -

Preti opasnost od nestašice nakon zatvaranja svih pet pogona u Americi, očekuje se rast cena mesnih prerađevina do 30 odsto

Najveći svetski prerađivač i distributer mesa, brazilska kompanija JBS bila je prinuđena da zatvori svih pet svojih pogona u Americi nakon napada hakera, za koji se veruje da je izvršen iz Rusije!

Ova kompanija obezbeđuje 20 odsto govedine i svinjetine na tržištu Amerike, zbog čega preti opasnost od nestašica, dok se već spekuliše da bi cena mesa mogla da skoči za 30 odsto.

Upozorenje Kremlju

Do poremećaja u preradi i distribuciji je došlo i u Kanadi. Hakerski napad na kompaniju koji je izvršen na nedavni praznik Dan sećanja potvrđen je i iz administracije predsednika Džozefa Bajdena.

Još jedan sukob Vašingtona i Moskve Hakeri su navodno iz Rusije
Još jedan sukob Vašingtona i Moskve Hakeri su navodno iz Rusijefoto: Profimedia

Hakeri lepo zarađuju - Naftaši platili 4,4 miliona $

Rojters podseća da se sajber-napad na kompaniju JBS dogodio mesec dana nakon što je ruska grupa hakera napala "Kolonijal pajplajn", najveći gasovod u SAD, zbog čega nije bilo gasa i goriva nekoliko dana na jugoistoku Amerike. Situacija je normalizovana tek kad su čelnici kompanije platili hakerima traženu sumu od 4,4 miliona dolara. To je jedan od retkih slučajeva da je američka kompanija pristala na ucenu, suprotno preporukama Bele kuće.

- Kompanija JBS je dobila zahtev za otkupninu od kriminalne organizacije koja je najverovatnije bazirana u Rusiji. Hakerski napad je zaustavio operacije kompanije u severnoj Americi i Australiji - rekla je Karin Žan-Pjer, portparolka Bele kuće. Zvanični Vašington je poručio vlastima u Kremlju da odgovorna država ne pruža utočište sajber-kriminalcima, dok se u istragu o napadu uključio i Federalni istražni biro (FBI). Oglasio se zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov: - Stejt department i naša ambasada u Vašingtonu su obavili razgovor. Američka administracija je povodom sajber-napada u kontaktu s ruskom vladom.

Danima bez posla

Australijska podružnica kompanije JBS, koja ima 47 objekata širom petog kontinenta, uključujući klanice, hranilišta i skladišta za preradu mesa, potvrdila je da zbog sajber-napada oko 11.000 australijskih radnika zaposlenih u mesnoj industriji dva dana nije imalo posla.

Gigant u industriji Kompanija JBS

- Osnovana je 1953. godine

- Sedište firme je u Sao Paulu (Brazil)

- Ima 150 postrojenja širom sveta

- Kompanija posluje u 190 zemalja

- Zapošljava ukupno 233.797 radnika

- Prihod u prošloj godini bio je 51,2 milijarde dolara

Australijski ministar poljoprivrede Dejvid Litlpraud rekao je da vlada i savezna policija rade na rešavanju problema i pronalasku odgovornih. - Moglo bi da prođe nekoliko dana pre nego što proizvodnja bude nastavljena - rekao je ministar.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track