OD BESPLATNIH KROFNI DO KRSTARENJA: Bela kuća na sve načine mami Amerikance da se vakcinišu
Foto: EPA/ ETIENNE LAURENT

pandemija korone

OD BESPLATNIH KROFNI DO KRSTARENJA: Bela kuća na sve načine mami Amerikance da se vakcinišu

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je zabrinut da će se Amerika podeliti na dve grupe ljudi: vakcinisane i nevakcinisane.

"Ne želim da vidim već podeljeno društvo da se ponovo deli na one koji žive daleko od Kovida i one koji će na jesen ponovo oboljevati i umirati. Vakcinisanje nije stvar partijske pripadnosti. Moramo biti ujedinjeni i oslobođeni od straha", rekao je Bajden.

Predsednik SAD je postavio cilj da se do 4. jula vakciniše 70 odsto odraslih. Sada je vakcinisano 63 odsto.

Pošto se interesovanje za vakcinu smanjuje, posebno u nekim manjinskim zajednicama, Bajden je preporučio da se u poseban program uvrste frizeri i berberi koji će pohađati kurseve o vakcinama i onda to znanje prenositi svojim mušterijama.

"Frizerski i kozmetički saloni su centri prenošenja informacija, posebno u manjinskim zajednicama", rekao je Bajden u Beloj kući.

"Amerika ulazi u leto drastično drugačije od prošlogodišnjeg - leto slobode, radosti, okupljanja i proslava. Leto kakvo zaslužujemo posle duge i mračne zime", kaže američki predsednik.

Koje su nagrade i podsticaji za vakcinaciju?

Dva najveća lanca vrtića u SAD nude besplatno čuvanje dece na 2.500 lokacija dok im se roditelji vakcinišu.

Neke apoteke ostaće otvorene i tokom noći kako bi ljudi u bilo koje doba mogli da dođu po vakcinu. Nacionalni lanac apoteka daje novčane nagrade ili krstarenja za imunizovane.

Profesionalna bejzbol liga nudi besplatne ulaznice za one koji su primili vakcinu, ona se može dobiti i na stadionu.

Neki supermarketi će deliti nagradu besplatne kupovine namirnica godinu dana za vakcinisane, a aviokompanija svoje stalne klijente koji se vakcinišu nagrađuje sa godinu dana besplatnog letenja.

Čak i jedna velika pivara najavljuje da će deliti besplatno pivo svim vakcinisanim punoletnim Amerikancima, ako se do 4. jula vakciniše 70 odsto ljudi.

"Tako je: vakcinišite se i popijte pivo", rekao je Bajden.

Lanac prodavnica krofni Krispi krim saopštio je da je već poklonio 1,5 miliona krofni onima koji imaju dokaz o vakcinaciji, a za Nacionalni dan krofni u petak, vakcinisani će dobiti dve krofne.

Potpredsednica SAD Kamala Haris biće na čelu vakcinalne ture koja će proći kroz države na jugu i srednjem zapadu SAD.

Kurir.rs/Glas Amerike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track