Najnovije vesti

ROBOTI-UBICE NAPADAJU? Ujedinjene nacije zabrinute zbog vojnih dronova
Foto: screenshot youtube/RTS

briga

ROBOTI-UBICE NAPADAJU? Ujedinjene nacije zabrinute zbog vojnih dronova

Planeta

Vojni dronovi mogu sami da odlete na mesto sukoba, odaberu metu i eliminišu ih bez učešća ljudi u celom procesu, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija o incidentu koji se u martu prošle godine dogodio u Libiji.

Ujedinjene nacije navode da je dron "STM Kargu-2" prvi put upotrebljen u Libiji, te da su te letelice "pronašle i napale" pripadnike snaga lojalnih generalu Kalifi Haftaru.

"STM Kargu-2" naoružani dron proizvodi turska kompanija "STM" i može da deluje samostalno ili njime može da upravlja operator. Proizvođač navodi da ova leteica može da "uči" i "u realnom vremenu procesira snimke potencijalnih meta".

U izveštaju UN se, međutim, ne navodi da li je u tom napadu bilo mrtvih. Ukoliko je među Haftarovim vojnicima bilo žrtava, to bi predstavljalo prvi slučaj u istoriji da je mašina sa veštačkom inteligencijom ubila čoveka.

"Ovo oružje je programirano da ubija bez kontakta sa operatorom", navode Ujedinjene nacije, ne navodeći međutim, da li je u trenutku napada dronom upravljao čovek, ili je samostalno obavio zadatak.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja