PLAVI AMBIS Najdublji bazen na svetu biće izgrađen u Kornvolu i koštaće 150 miliona funti, evo za šta sve može da se koristi VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

raj za ronioce

PLAVI AMBIS Najdublji bazen na svetu biće izgrađen u Kornvolu i koštaće 150 miliona funti, evo za šta sve može da se koristi VIDEO

Planeta -

U Kornvolu je ovih dana počela izgradnja najdubljeg bazena na svetu vrednog 150 miliona funti.

Bazen nazvan Plavi ambis, koji gradi istoimena britanska kompanija, biće dubok 50 metara. Sa više od 42.000 kibnih metara vode (17 olimpijskih bazena ili 168.000 šoljica kafe) biće najdublji bazen u zatvorenom na svetu.

Bazen koji će biti izgrađen blizu arodroma Njukvej neće biti otvoren za javnost već će se koristiti za istraživanje, kao centar za testiranje i obuku zaposlenima u industriji energetike, pomorstva, odbrane i istraživanja svemira.

Očekuje se da će Plavi ambis biti izgrađen za 18 meseci i da će biti otvoren u drugom kvartalu 2023. godine.

Bazen će značiti 160 radnih mesta, 50 miliona funti prihoda za Kornvol tokom izgradnje i 8 miliona funti godišnje za lokalnu ekonomiju.

Projekat ima podršku britanskog astronauta Tima Pika koji je bio prvi britanski astronaut koji je proveo šest meseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Bazen će služiti i kao prvi svetski komercijalni centar za obuku astronauta, ali će se koristiti i za istraživačke projekte u oblasti energetike, odbrane, ekologije okeana, nauke.

Čak će i filmske ekipe moći da ga iznajme za snimanje podvodnih scena, što znači da će poznate zvezde češće zalaziti u Kornvol, prenosi Dejli mejl.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track