NEMA ZABRANE ZA OMILJENO ORUŽJE MASOVNIH UBICA: Posle skandalozne odluke kalifornijskog suda SAD postaju drugi Vijetnam VIDEO
Foto: AP, Profimedia

ar-15

NEMA ZABRANE ZA OMILJENO ORUŽJE MASOVNIH UBICA: Posle skandalozne odluke kalifornijskog suda SAD postaju drugi Vijetnam VIDEO

Planeta -

Federalni sudija u Kaliforniji ukinuo je u petak deceniju staru zabranu kupovine jurišnog oružja, presudivši da krši Drugi amandman - odluku koju je guverner Gevin Njuson odmah napao.

Njson je presudu SAD Okružnog sudije Rodžera Beniteza iz San Diega nazvao da je „direktna pretnja za javnu bezbednost i živote nevinih Kaliforničara, tačka“.

Benitez je presudio da je kalifornijska definicija ilegalnih pušaka u vojnom stilu lišila stanovnike Kalifornije njihovog ustavnog prava da dobiju vrstu oružja dozvoljenu u drugim državama.

„Poput švajcarskog noža, popularna puška AR-15 savršena je kombinacija odbrambenog oružja i opreme za odbranu domovine“, napisao je Benitez. „Dobar i za dom i za borbu, AR-15 je vrsta svestranog pištolja koji leži na preseku vrsta vatrenog oružja zaštićenog presudom Kolumbijea protiv Helera, 554 U.S. 570 (2008) i Sjedinjene Države protiv Milera, 307 U.S. 174 (1939). Ipak, u državi Kaliforniji predstavlja zločin ako imate pušku tipa AR-15. Stoga ovaj sud proglašava kalifornijske odluke neustavnim “.

Benitez tvrdi da su to „prilično obične, popularne, moderne puške“.

„Zabranjeno„ jurišno oružje “nisu bazuke, haubice ili mitraljezi“, napisao je u presudi na 94 stranice. Odluka ima 30 dana boravka, dajući državi mogućnost da se žali pre nego što odluka stupi na snagu.

Njuson se u izjavi obavezao da će se boriti za ponovno uvođenje ograničenja oružja u Kaliforniji:

„Kao sin sudije, odrastao sam sa dubokim poštovanjem prema sudskom procesu i važnosti sposobnosti sudije da donosi nepristrasne presude zasnovane na činjenicama, ali činjenica da je ovaj sudija uporedio AR-15 - ratno oružje koje koristi se na bojnom polju - nož švajcarske vojske potpuno potkopava kredibilitet ove odluke i šamar je porodicama koje su zbog ovog oružja izgubile voljene. Ne odustajemo od ove borbe i nastavićemo da zagovaramo zakone o zdravom razumu koji će spasiti živote. "

Kalifornijska zabrana jurišnog naoružanja, Zakon o kontroli napada naoružanja Roberti-Roos iz 1989. godine, najstarija je takva vrsta u Sjedinjenim Državama.

Zabranjuje ljudima da u državu unose oružje koje je država definisala kao napadno oružje, upotrebljavajući ih u državi i transportujući ih unutar države.

Zabrana je prošla nakon što je čovek u januaru 1989. godine iz poluautomatske puške poprskao školsko dvorište u Stoktonu desetinama metaka, ubivši petoro dece, ranivši 29 drugih i nastavnika pre nego što se ubio.

Državni zakon u početku je zabranio prodaju više od 50 modela poluautomatskih pušaka i pištolja. Poluautomatski pištolj je onaj koji prilikom pucanja automatski puni sledeću municiju, ali za svaki hitac treba pritisnuti okidač.

Odredba zakona dopuštala je državi da doda modele na zabranjeni spisak dok su dolazili u obzir državnog tužioca. U kasnijoj nameri da spreče proizvođače oružja da zaobilaze zakon, zakonodavci su zabranili određene karakteristike oružja.

Kurir.rs/sfchronicle

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track