LATINOAMERIČKI UČENIK NOSIO MEKSIČKU ZASTAVU NA DODELI DIPLOMA U SAD Nije je dobio, ali je izazvao lavinu podrške na mrežama VIDEO
Foto: Twitter/Adolfo Hurtado

rasizam?

LATINOAMERIČKI UČENIK NOSIO MEKSIČKU ZASTAVU NA DODELI DIPLOMA U SAD Nije je dobio, ali je izazvao lavinu podrške na mrežama VIDEO

Planeta -

Kada je Ever Lopez odlučio da nosi meksičku zastavu na svojoj ceremoniji mature, nadao se da će podržati svoju kulturu. Lopez nije pretpostavljao da će neko oštro reagovati protiv toga, ali zbog zastave Lopezu je odbijena diploma.

Na ceremoniji mature u američkoj srednjoj školi Ašeboro u četvrtak uveče, Lopez je rekao da je nosio zastavu i prebacio je preko ramena dok je sedeo. Lopez je rekao da je sedeo u blizini učitelja i niko nije pomenuo zastavu dok nije stigao na binu.

"Moram samo da predstavljam", objašnjava Lopez, "Učinio sam to za svoju porodicu. Došli su ovde da mi pruže bolju budućnost. "

Kao prvi koji je diplomirao u njegovoj užoj porodici, ceremonija je imala poseban značaj za Lopeza.

Kada je prozvano njegovo ime, stupio je na scenu, spreman da primi diplomu. Direktor je ipak nije želeo predati i tiho je razgovarao s njim dok je red učenika čekao iza njega. Posle nekoliko sekundi, bez diplome je sišao sa bine.

Lopez je rekao da mu je administracija rekla da mu odvraća pažnju, ali u saopštenju gradskih škola Asheboro kaže da više nije u oblačenju.

"Srž problema je činjenica da učenik nije sledio utvrđeni kodeks oblačenja za događaj i umanjio važnost i svečanost ceremonije", navodi se u saopštenju gradskih škola Asheboro. "Naš kodeks oblačenja je na mestu da osigura poštovanje dostojanstva događaja i pravičan je prema svim učenicima. Diplomiranje je prekretnica i krajnje je nepravedno da jedan pojedinac umanji ovaj događaj kršenjem pravila oblačenja. "

U izjavi škole takođe se kaže da uskraćivanje Lopezove diplome nije u vezi sa meksičkom zastavom i da su drugi učenici imali zastave na diplomskim kapama i nisu kažnjeni. Fotografije i zapisi sa ceremonije prikazuju druge studente sa meksičkim zastavama, a ti studenti su dobili diplome.

U mejli koji je direktorica Peni Kruks poslala studentima pre ceremonije, objašnjeno je kodeks oblačenja, rekavši da studenti treba da nose košulju i pantalone, a studentice da nose haljinu, suknju ili pantalone i da nisu dozvoljene japanke ili tenisice. U mejlu se takođe kaže da odeća treba da bude u skladu sa pravilima oblačenja školskog okruga. U e-pošti i školskom pravilniku oblačenja ne pominju se zastave kojima je zabranjeno oblačenje i ne kaže se da učenici ne smeju nositi ništa preko svojih odora.

Posle ceremonije, Lopez i njegovi roditelji pozvani su u kancelariju Kruksoveda razgovaraju o situaciji.

Ona je rekla da bi diplomu mogao dobiti ako se izvini za situaciju, rekao je Lopez.

"Ne izvinjavam se ni za šta", rekao je Lopez nakon susreta. "Ti bi trebao da se izviniš. Ti grešiš."

Njegova majka, Margarita Lopez, plakala je: "Za mene to nije fer. To je nešto za rasiste ".

Ever Lopez (18) kaže da je nosio zastavu za porodicu i da poštuje svoje nasleđe jer su njegovi roditelji meksički imigranti.

Nakon sastanka, policajci su ispratili Lopeza i njegovu porodicu iz zgrade.

U petak popodne, grupa od oko 30 ljudi okupila se ispred srednje škole Asheboro u znak podrške Lopezu. Neki u grupi držali su table sa natpisima "besplatna Everova diploma" ili "trubi ako nisi rasista", a drugi su preko ramena navukli meksičke zastave kao što je to činio Lopez tokom diplomiranja. Svakih nekoliko minuta automobili su trubili uz cestu u znak podrške svojoj stvari.

Incident je uzmemirio korisnike na društvenim mrežama. Pristalice Lopeza pokrenule su peticiju pod nazivom "Dajte ovom čoveku njegovu diplomu" na Change.org sa preko 40.000 potpisa od petka popodne.

"Sad osećam radost jer me svi podržavaju", rekao je Lopez.

Kurir.rs/USA Today

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track