ANONIMUSI OBJAVILI RAT ILONU MASKU: Milijarderu poslali besnu poruku
Foto: Shutterstock

OBRAČUN

ANONIMUSI OBJAVILI RAT ILONU MASKU: Milijarderu poslali besnu poruku

Planeta -

Međunarodna hakerska grupa zapretila gazdi "Tesle" zbog manipulacija sa bitkoinom i nepoštovanja običnih radnika

Međunarodna hakerska grupa "Anonimusi" objavila je da kreće u rat protiv američkog milijardera Ilona Maska (49) zbog toga što svojim porukama na društvenim mrežama manipuliše cenom kriptovalute bitkoin. U video-snimku koji su objavili hakeri navode da je prvi čovek kompanije "Tesla" prigrabio sebi previše vlasti nad tržištem kriptovaluta i da su umorni od načina na koji se on odnosi prema običnim radnicima.

Ruga se ljudima

Mask, koji je prema poslednjim navodima "težak" 172 milijarde dolara, objavio je u četvrtak poslednju u nizu poruka vezanu za kriptovalute, preneo je Dejli mejl. Naime, on je na Tviteru objavio logo bitkoina uz emotikon slomljeno srce, što ukazuje da milijarder i njegove kompanije više ne računaju na novu kriptovalutu. Njegova poruka je odmah izazvala potres na tržištu i vrednost ove valute je pala za sedam odsto na berzama u petak. Maskov potez izazvao je bes "Anonimusa":

Porukama na Tviteru srušio vrednost bitkoina... Ilon Mask
Porukama na Tviteru srušio vrednost bitkoina... Ilon Maskfoto: EPA / BRITTA PEDERSEN / POOL, Profimedia / Nicolas Economou/NurPhoto

Lična karta

Ime i prezime: Ilon Riv Mask

Datum rođenja: 28. jun 1971.

Mesto rođenja: Pretorija (Južnoafrička Republika)

Bračno stanje: razveden (tri braka)

Broj dece: 7

Zanimljivost: U maju je priznao da ima Aspergerov sindrom, jedan od nekoliko poremećaja iz autističkog spektra.

- Milioni malih investitora zaista su računali na dobitak od svojih kriptovaluta da bi poboljšali život. To je nešto što nikad nećete razumeti jer ste rođeni u ukradenom bogatstvu rudnika smaragda u južnoafričkom aparthejdu i nemate pojma kakva je borba za većinu zaposlenih u svetu. Naravno, investitori su preuzeli rizik na sebe i svi znaju da su spremni za nestabilnost na tržištu kriptovaluta, ali vaši tvitovi pokazuju očigledno nepoštovanje običnih radnika. Dok se vrednim ljudima ruše snovi, vi im se rugate iz jedne od vaših vila vrednih milion dolara - navodi se između ostalog u poruci hakera upućenoj Masku.

Revolucija jedina solucija... 'Anonimus' na protestu
Revolucija jedina solucija... "Anonimus" na protestufoto: AP

Direktna demokratija Ko su "Anonimusi"

Hakerska grupa "Anonimusi" nastala je 2003. na forumu portala 4chan. U pitanju je decentralizovana zajednica pojedinaca okupljenih oko ideje slobodnog interneta, ukidanja cenzure i restriktivnih zakona o autorskim pravima. Grupa se zalaže za princip direktne/neposredne demokratije. Grupa skreće pažnju na sebe 2008. akcijama usmerenim protiv zakona o zaštiti intelektualne svojine i internet piraterije. Izveli su nekoliko zapaženih hakerskih napada, kao što je onaj na Sajentološku crkvu i na Donalda Trampa tokom kampanje 2016.

Podržali su Vikiliks u ratu protiv američke vlade zbog objavljivanja poverljivih diplomatskih depeša. Poznati su po tome što nose masku Gaja Foksa, koji je bio zaverenik protiv britanskog kralja Džejmsa, a koji je stradao kada je zavera otkrivena. Najveštiji hakeri su osnovali svoju grupu pod imenom "LulzSec". Lider ove grupe imao je nadimak Sabu. FBI je uspeo da ga razotkrije i ispostavilo se da se radi o Hektoru Ksavijeru Monseguru iz Njujorka. On je postigao sporazum sa FBI i neuspešno je pokušao da "namesti" hapšenje Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa.

Milijarder je donedavno bio veliki promoter bitkoina, ali je promenio stranu i suspendovao odluku da "Tesla" prima uplate kupaca u bitkoinima za svoje električne automobile, a razlog je bila navodna preterana potrošnja energije u rudarenju kriptovaluta. Izgleda da mu to "Anonimusi" nisu oprostili:

Narcisoidni bogataš

- Poslednjih godina uživali ste jednu od najpovoljnijih reputacija među milijarderima, jer ste iskoristili želju mnogih da žive u svetu sa električnim automobilima i istraživanjem svemira, ali nedavno je vaša pažljivo stvorena javna slika razotkrivena i ljudi počinju da vas doživljavaju kao ništa drugo do još jednog narcisoidnog bogataša koji očajnički traži pažnju. Možete da mislite da ste najpametniji na svetu, ali ste naišli na sebi ravnog. Mi smo Anonimusi. Mi smo legija, očekujte nas - zaključuje se u poruci.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track