OVA DRŽAVA ĆE PRVA U SVETU UVESTI BITKOIN KAO SLUŽBENU VALUTU: Koristiće je pored dolara, a to bi donelo revoluciju
Foto: EPA/ SASCHA STEINBACH

zvanično sredstvo plaćanja

OVA DRŽAVA ĆE PRVA U SVETU UVESTI BITKOIN KAO SLUŽBENU VALUTU: Koristiće je pored dolara, a to bi donelo revoluciju

Planeta -

El Salvador razmatra uvođenje bitkoina kao zakonskog sredstva plaćanja, čime bi postao prva država u svetu koja je načinila taj korak.

Predsednik El Salvadora Najib Bukele, podneo je ovu inicijativu i sada treba da je podrži Kongres na čijem dnevnom redu će se naći naredne sedmice.

Ukoliko postane službena valuta El Salvadora, bitkoin bi se u ovoj državi Srednje Amerike koristio zajedno s američkim dolarom. Osim toga, Bukele je pojasnio da bi ljudima iz Salvadora koji žive u inostranstvu bitkoin olakšao slanje uplata.

"Ovo će kratkoročno stvoriti veliki broj radnih mesta i pomoći u pružanju finansijske uključenosti hiljadama izvan formalne ekonomije. To bi takođe moglo podstaći i ulaganje u našu državu", kazao je Bukele.

Ukoliko ova inicijativa bude usvojena, Bukele je naglasio da postoji šansa da se za 70 odsto stanovnika Salvadora, koji nemaju bankovni račun, otvori mogućnost za finansijske usluge.

Ekonomija El Salvadora se u velikoj meri oslanja na novčane doznake ili novac poslat iz inostranstva što čini oko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje. Više od dva miliona ljudi poreklom iz El Salvadora živi van zemlje, ali i dalje održava bliske veze sa svojom domovinom, ulažući više od četiri milijarde dolara u nju svake godine.

Bukele nije davao više detalja o tome kako bi mogla da funkcioniše politika upotrebe bitkoina kao službene valute, ali je naglasio da bi takva njegova upotreba mogla poboljšati živote i budućnost miliona ljudi.

Bitkoin
foto: Profimedia / Nicolas Economou/NurPhoto

Bitkoin je kriptovaluta, odnosno, virtuelno sredstvo bez direktne veze s realnom ekonomijom te godinama beleži velike oscilacije u vrednosti. Većina svetskih centralnih banaka istražuje mogućnost stvaranja vlastitih digitalnih valuta. U aprilu je banka u Engleskoj objavila da traži stvaranje digitalnog novca koji će postojati uz gotovinu i bankovne depozite.

Zakonsko sredstvo plaćanja bitkoinom pored dolara, učinilo bi El Salvadorom prvom državom koja je učinila ovaj jedinstven i hrabar korak. Još postoje dileme o tome na koji način bi bitkoin kao digitalna valuta mogao da bude sredstvo plaćanja u El Salvadoru što podrazumeva i potrebu za velikom revizijom finansijske infrastrukture ove države.

Čini se da u osnovi to Bukele i predlaže. U svakom slučaju, to je potez koji će verovatno ojačati imidž bitkoina kao valute budućnosti i položaj predsednika El Salvadora kao inovatora među njegovim pristalicama, piše BBC.

Kurir.rs/Klix.ba/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track