Najnovije vesti

PREMINUO POSLEDNJI ŽIVI OSLOBODILAC AUŠVICA: Sovjetskim tenkom razvalio ogradu, a posle se proslavio i kao vrhunski MAČEVALAC
Foto: Youtube/faz/Reuters

legenda david dušman

PREMINUO POSLEDNJI ŽIVI OSLOBODILAC AUŠVICA: Sovjetskim tenkom razvalio ogradu, a posle se proslavio i kao vrhunski MAČEVALAC

Planeta

Poslednji živi oslobodilac nacističkog logora smrti Aušvic, David Dušman, umro je u 98. godini.

Dušman, ruski Jevrejin, vojnik sovjetske Crvene armije koji je kasnije postao uspešan mačevalac, umro je u subotu u Minhenu, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.

Aušvic
foto: Profimedia

On je 27. januara 1945. sovjetskim tenkom T-34 uništio ogradu Aušvica, kroz koju je bila puštena struja, i pomogao oslobađanju zatvorenika iz logora na teritoriji okupirane Poljske, navode evropski mediji.

Oko 7.000 ljudi preživelo je zarobljeništvo u Aušvicu.

Od šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, više od milion je stradalo u logoru Aušvic-Birkenau, uglavnom u njegovim gasnim komorama, sa desetinama hiljada drugih žrtava.

Dušman je jedan od 69 vojnika njegove divizije koji su preživeli rat, ali sa ozbiljnim povredama.

Uprkos tome, nedugo posle rata postao je najbolji mačevalac Sovjetskog Saveza, a potom i jedan od najvećih svetskih trenera u tom sportu. Trenirao je žensku reprezentaciju SSSR-a od 1952. do 1988. godine, navodi Frans pres.

David Dušman
foto: Youtube/faz/Reuters

Do 94. godine života gotovo svakodnevno je odlazio u svoj klub u Minhenu da drži časove mačevanja.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track