VELIKI BRAT TE POSMATRA: Policija u ovoj zemlji koristi dronove kako bi otkrila ljude sa povišenom temperaturom
Foto: screenshot youtube/RTS

kovid nadzor

VELIKI BRAT TE POSMATRA: Policija u ovoj zemlji koristi dronove kako bi otkrila ljude sa povišenom temperaturom

Planeta -


Policija u Maleziji koristi dronove kako bi otkrila ljude sa visokom temperaturom u javnim prostorima u okvru mera prevencije kovida, prenose lokalni mediji.

Bespilotne letelice, koje mogu da izmere temperaturu sa visine od 20 metara, emituju crveno svetlo kako bi upozorile nadležne ako neko ima visoku temperaturu, piše Gardijan pozivajući se na izveštaj malezijske državne novinske agencije Bernama.

Malezija je prošle sedmice uveka gotovo potpunu blokadu u pokušaju da zaustavi sve veći broj dnevnih infekcija, koje su do kraja maja dostigle broj od više od 9000 slučajeva u jednom danu.

Iako je broj novozaraženih u međuvremenu počeo da opada, glavni zdravstveni zvaničnik Nur Hišam Abdulah upozorio je da je većina novih infekcija i smrtnih slučajeva posledica nepoznatih kontakata. "Jedan od razloga je pojava novih varijanti u zajednici koje imaju veće stope zaraznosti i smrtnosti", rekao je on i pozivao ljude da ostanu kod kuće.

Trenutno, samo dve osobe iz svakog domaćinstva mogu da izađu u kupovinu osnovnih potrepština, bave se nekontaktnim sportovima ili odu do lekara u blizini svoje kuće. Škole i tržni centri su zatvoreni, iako veliki deo proizvodnog sektora i dalje posluje sa smanjenom radnom snagom.

Malezijska policija ranije je upozorila da će koristiti dronove za sprovođenje ograničenja putovanja, a zvaničnici pojedinih oblasti su poručili da će obavljati iznenadne kućne posete kako bi bili sigurni da ljudi poštuju pravila.

Kina je navodno koristila dronove prošle godine u prevenciji širenja virusa. Kako je preneo objavio kineski državni Global Tajms, dronovi su korišćeni za prskanje sredstava za dezinfekciju ruku i emitovanje poruke građanima da ostanu kod kuće.

U jednom video snimku snimljenom u Mongoliji, vidi se dron kako lebdi nad starijom ženom, govoreći joj: 'Da, teto, ovo je dron koji vam govori. Ne biste smeli da šetate bez maske.'

Rohaimi Md Isa, šef policije države Terenganu, rekao je da su policajci poslednjih dana počeli da koriste bespilotne letelice za nadzor temperature građana.

"Iako imamo 157 nadzornih timova, oni se sele s jednog mesta na drugo i nisu u mogućnosti da nadgledaju sva mesta odjednom, uključujući otkrivanje pojedinaca sa simptomima na javnim mestima', rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja