SUDBINA Ćerka princa Harija teško može do trona na Ostrvu, ali zato može na čelo Amerike!
Foto: Profimedia

ISTORIJA

SUDBINA Ćerka princa Harija teško može do trona na Ostrvu, ali zato može na čelo Amerike!

Planeta -

Devojčica Lilibet Dajana Mauntbaten-Vindzor osma je u redu za nasleđe britanskog prestola i prva kraljevska beba rođena na tlu SAD

Dobila 11. praunuče... Kraljica Elizabeta Druga
Dobila 11. praunuče... Kraljica Elizabeta Drugafoto: AP

Ćerka britanskog princa Harija i američke glumice Megan Markl, iako stara tek pet dana, već je ušla u istoriju! Malena kojoj su roditelji dali ime Lilibet Dajana Mauntbaten-Vindzor u znak poštovanja prema prabaki kraljici Elizabeti Drugoj, čiji je nadimak Lilibet, i pokojnoj princezi Dajani, majci riđokosog princa, osma je u redu za nasleđe britanskog trona.

Rođenje ćerke držali u tajnosti

Ispred nje u redu su - deda, stric, njegovo troje dece, otac i rođeni brat, pa je šansa da ona zasedne na torn samo u domenu spekulacija. Prema pisanju britanskih medija, Lilibet će imati dvojno državljanstvo SAD i Velike Britanije. Tako je ona postala prva američka državljanka u redu za britanski tron. Ona je ujedno i prva kraljevska beba u istoriji rođena na tlu Amerike ako se ne računa rođenje Mod Vindzor, unuke princa Majkla od Kenta, koja je 42. u redu za nasleđe trona.

Megan imala spontani - Neće više dece

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl ne planiraju da imaju više od dvoje dece. Par je to objavio u sada već čuvenom intervjuu koji su dali voditeljki Opri Vinfri. Tada su otkrili da je Megan u drugom stanju i da očekuju devojčicu. Ona ih je upitala da li planiraju još dece, a oni su odgovorili da im je dvoje dovoljno i da je to to. Tom prilikom Megan je otkrila da je u novembru prošle godine imala spontani pobačaj.

Uz to, Lilibet je je prva kraljevska beba čije se rođenje držalo u tajnosti puna dva dana (rođena je u petak, a vest je objavljena u nedelju). Ona je i prva beba čiji je pol javno objavljen tri meseca pre rođenja. Na društvenim mrežama se vodi živa diskusija o tome da li ona može da se kandiduje za predsednicu Amerike. Nedoumicu je otklonio Džon R. Vajl, profesor političkih nauka sa univerziteta Srednji Tenesi: - Deca princa Harija i Megan Markl koja su rođena na teritoriji SAD su američki državljani i mogu da se kandiduju za predsednika kada postanu dovoljno stara - rekao je Vajl, ali i napomenuo da postoji mala birokratska prepreka.

Za kandidaturu mora da se odrekne trona

- Ako bi ćerka princa Harija krenula u kampanju, morala bi da se odrekne prava na britanski tron ili da zatraži posebnu dozvolu Kongresa za kandidaturu, zbog klauzule o stranim naknadama - naveo je on. Klauzula o stranim naknadama je odredba člana 8. Ustava SAD koja ograničava članove savezne vlade u primanju poklona, naknada ili titula od strane država i monarhija bez pristanka Kongresa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track