HOROR Odsečene glave, krađa glasačkih listića i upucavanja na biralištima u Meksiku!
Foto: EPA

KRVAVI IZBORI

HOROR Odsečene glave, krađa glasačkih listića i upucavanja na biralištima u Meksiku!

Planeta -

Haos iz kampanje, tokom koje je ubijeno 97 političara, uglavnom opozicionih kandidata, nastavio se i na sam dan glasanja u nedelju

Parlamentarni i lokalni izbori održani u nedelju u Meksiku protekli su kao i veći deo kampanje - uz nezapamćeno nasilje! Na izbore je izašlo oko 51 odsto od 93,5 miliona birača.

Zapaljeno vozilo na biračkom mestu Grad Arantepakva, država Mičoakan
Zapaljeno vozilo na biračkom mestu Grad Arantepakva, država Mičoakanfoto: EPA

Najteži incident je zabeležen na glasačkom mestu Terazas del Vale u meksičkoj državi Tihuana, gde je nepoznati muškarac na glasačko mesto bacio odsečenu ljudsku glavu pre nego što je pobegao.

Narko-karteli se bore za uticaj

Policija je u blizini pronašla vreće s ljudskim ostacima, odsečenim rukama i glavama. Nekoliko sati kasnije, na drugom biračkom mestu, odmah do glasačke kutije nepoznata osoba je ostavila drvenu kutiju sa drugom glavom i delovima tela. Očigledno se radi o poruci narko-kartela, koji praktično vladaju u pojedinim delovima zemlje. CNN prenosi da se većina nasilja na dan izbora dogodila na lokalnom nivou, gde narko-karteli pokušavaju da utiču na izbore u nadi da će osigurati veću kontrolu nad trgovinom drogom i drugim kriminalnim poslovima. Erik Ulises Ramirez, kandidat levičarske opozicione stranke Građanski pokret koji je preživeo pokušaj atentata prošlog meseca, rekao je da su dva njegova saradnika oteta, pretučena i puštena u nedelju. Na jednom biračkom mestu bačena je neaktivna granata, nakon čega su se okupljeni građani razbežali. - Birači su se ubrzo vratili jer žele da glasaju i neće da da ih zastrašuju - rekao je za Rojters jedan od okupljenih. Državno tužilaštvo je objavilo da su u državi Sinaloa naoružani ljudi opljačkali izborni materijal s nekoliko biračkih mesta. Pet članova izborne komisije u državi Čijapas je upucano. Objavljeni su i snimci nekoliko napada aktivista, zbog čega je na pojedinim biračkim mestima glasanje bilo privremeno prekinuto.

Populistički predsednik... Andres Manuel Lopez Obrador
Populistički predsednik... Andres Manuel Lopez Obradorfoto: AP

Zagrljaji, a ne meci - Opada podrška Obradoru

Na izborima je birano 500 poslanika donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika. Izbori su bili svojevrsni referendum o politici populističkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora i njegovih napora da oživi državne institucije. Obrador, koji je izabran 2018. posle kampanje "Zagrljaji, a ne meci", na meti je kritika zbog lošeg vođenja zemlje usled krize zbog pandemije, kao i u ratu protiv narko-kartela. Njegova levičarska partija Morena i koalicioni partner Partido Verde, prema projekcijama, osvojiće između 265 i 292 mesta u donjem domu. To je oko 50 mesta manje u odnosu na prošle izbore.

Konsultantska kuća "Etelekt" objavila je da je od septembra, kada je počela predizborna kampanje u Meksiku, ubijeno 97 političara, od čega 35 kandidata na izborima, uglavnom opozicionara. Registrovano je ukupno 935 napada na političare.

Ko uspe da se snađe Brojanje glasova ne jednom biračkom mestu
Ko uspe da se snađe Brojanje glasova ne jednom biračkom mestufoto: EPA

Dnevno u zemlji oko 100 ubistava

Rojters prenosi da je nasilje u kampanji i na dan izbora bilo preterano, čak i za državu u kojoj se prosečno dnevno dogodi oko 100 ubistava. Uz to, izbori su održani u jeku pandemije koronavirusa. Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Meksiku su od kovida 19 preminule 228.804 osobe, dok je inficirano 2.875.328 osoba. Međutim, pojedini mediji veruju da je broj žrtava daleko veći jer podaci iz ruralnih delova zemlje nisu ažurirani.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track