NESTVARNI PRIZORI SA HIMALAJA: Ispod Mont Everesta gužva kao na plaži, a korona hara
Foto: Profimedia/0614358965

vrhunac ludila

NESTVARNI PRIZORI SA HIMALAJA: Ispod Mont Everesta gužva kao na plaži, a korona hara

Planeta -

Planinari su ovog proleća u rekordnom broju pokušali da osvoje Mont Everest, zbog čega su se stvarali redovi za dolazak na vrh i zbog čega se među njima proširio koronavirus što je izazvalo bojazan da će se novi, mutirani, "nepalski" soj proširiti svetom.

Pandemija je prošle godine Nepal naterala na potpuno zaustavljanje tamošnje planinarske industrije, zbog čega se ove godine povećao broj neustrašivih istraživača željnih da se popnu na od 8.848 metara.

Iako je kineska strana planine ostala zatvorena, Nepal je izdao rekordnih 408 dozvola za uspon na Everest, vrednih oko tri miliona funti, piše Dejli mejl.

Mere zabrane kretanja ublažene su zbog uspona zbog čega je brzo došlo do naglog povećanja broja slučajeva zaraze. Sredinom maja registrovano je više od 9.000 zaraženih, podstaknuto kako žarištem u susednoj Indiji tako i pojavom novog soja korone poznatog kao "nepalska varijanta".

Mutacija, za koju naučnici strahuju da je kombinacija najrazornijih osobina indijske i južnoafričke varijante, otkrivena je u Velikoj Britaniji, SAD-u, Indiji i Portugalu, a pojavila se nakon letova iz Nepala.

Samo nekoliko nedelja nakon što je vrh sveta ponovno otvoren, norveški alpinista Erlend Nes potvrdio je da mu je pozlilo u baznom logoru, a zatim je bio pozitivan u Katmanduu nakon što je evakuisan. Usledili su i drugi slučajevi.

Nejasno je da li je nepalska varijanta odgovorna za izbijanje zaraze u baznom logoru krajem maja gde je najmanje 100 planinara bilo zaraženo. No, uprkos izbijanju zaraze - koja je pogoršana hladnoćom, visokom nadmorskom visinom i nedostatkom medicinske nege - planinski vodiči su odlučili da nadoknade prošlogodišnje gubitke.

Lakpa Šerpa, koji se popeo na vrh sedam puta, odlučio je da će nastaviti sa ekspedicijama koje je njegova kompanija Pioneer Adventure rezervisala za 23 klijenta.

"Ova sezona bila je vrlo teška. Već smo radili pod pritiskom zbog kovida, a onda nas je i vreme izdalo ', rekao je, misleći na ciklone koji su ove sezone odneli najmanje jedan ljudski život.

"Ranije je bilo kašlja, prehlade i rizika od lavina i pukotina. Ali ove godine opasnost nije bio kovid već to da nećemo moći da se popnemo gore jer korona otežava disanje i izaziva umor', rekao je vodič Mingma Dordži Šerpa.

Uprkos merama predostrožnosti koje su timovi pokušali da preduzmu - uključujući nošenje maski, dezinfekciju i izolaciju - slučajevi zaraze počeli su da se šire. Piloti u zaštitnim odelima stigli su kako bi evakuisali desetine kovid pacijenata iz tog područja, a najmanje dve kompanije otkazale su ekspedicije nakon što su članovi tima testirani kao pozitivni.

Mnogi planinari potvrdili svoju dijagnozu na društvenim mrežama i blogovima, uključujući neke koji su stigli na vrh. Kada je islandski dvojac Sigurdur Sveinson i Heimir Halgrimson počeo da kašlje na oko 7.000 metara, posumnjali su na virus ali su ipak stigli do vrha, na visini od 8.800 metara.

Simptomi su im se pogoršali prilikom spuštanja. 'U kampu 2 obojica smo bili jako bolesni, kašljali smo, imali glavobolju i bili umorni. Sumnjali smo da nešto nije u redu i morali smo da siđemo što brže', rekli su prošlog četvrtka i dodali da su obojica bili pozitivni na dolasku u bazni kamp i izolovani u svojim šatorima.

Ipak, vlasti u Nepalu nisu priznale nijedan slučaj zaraze na planini, jer je prošlogodišnje zatvaranje jednu od najsiromašnijih azijskih zemalja koštalo milione izgubljenog prihoda. Nosači i vodiči za strane alpiniste ostali su bez prihoda.

To je bio treći put u poslednjih deset godina da je Everest bio prazan. Planinari su napustili planinu nakon što je zemljotres 2015. godine pokrenuo lavinu usmrtivši 18 ljudi.

Godinu dana ranije, 2014. lavina je odnela živote 16 nepalskih vodiča na zloglasnom smrznutom vodopadu Kumbu, prisilivši organizatore da otkažu ekspedicije.

Lukas Furtenbah, koji je prvi otkazao ekspediciju zbog izbijanja kovid-19, kaže da bi vlada trebalo da produži važenje dozvole od 7.800 funti koju su njegovi klijenti kupili za uspon na Everest. "Nepal je pozvao strane ekspedicije da dođu i uveravao nas da smo sigurni od kovida ... No, moji klijenti se nisu osećali sigurno u baznom logoru", rekao je on.

Kako su informacije prilično tanušne, nije moguće proceniti stvaran broj slučajeva kovidameđu alpinistima i vodičima na Everest.

"Nema opravdanja za očigledne laži, poricanja i zataškavanja koje je vlada počinila ove sezone', napisao je u petak bloger Alan Arnet. "Zar ne shvataju da svojim postupcima samo potkopavaju verodostojnost koja im je potrebna za efikasno upravljanje svojim resursima?", dodao je.

Oni koji su spremni da rizikuju koronu, suočili su se sa ograničenim prozorom za uspon. Vlada je ograničila broj alpinista kojima je dozvoljen uspon kako bi izbegli gužvu na vrhu, a dva ciklona koji su pogodili Indiju u maju, dodatno su ograničili tromesečnu sezonu penjanja.

Kada je prošle sedmice drugi od tih ciklona pogodio istočnu Indiju, izazvao je veliku snežnu oluju na Everestu, zatrpavši šatore poslednje grupe penjača koji su čekali uspon na vrh.

Konačni brojevi još nisu objavljeni, ali ministarstvo turizma procenjuje da je ove godine oko 400 penjača stiglo na vrh, daleko manje od 644 u 2019. kada je izdato manje dozvola.

Nemački planinar Bili Birling, koji upravlja bazom podataka o osvojenim vrhovima, rekao je da događaji ove godine verovatno neće umanjiti interes za Everest. "Možda ćemo razmisliti o onome šta se dogodilo 2021. godine, ali kada se sve ovo završi, vratiće se i organizatori ekspedicija i alpinisti".

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track