OTKRIVENA MISTERIJA PREKINUTIH INTERNET VEZA: Ogromna podzemna lavina potisnula mulj i blato 1.000 km u okean i pokidala kablove
Foto: EPA/ Jacques_Collet

studija

OTKRIVENA MISTERIJA PREKINUTIH INTERNET VEZA: Ogromna podzemna lavina potisnula mulj i blato 1.000 km u okean i pokidala kablove

Planeta -

Ogromna podvodna lavina poslala je blato, mulj i pesak više od 1000 kilometara u okean u roku od dva dana, pokidavši podvodne kablove i poremetivši internet saobraćaj na zapadnoj obali Afrike.

Lavina, najduža ikad zabeležena, putovala je 1100 kilometara od izvora na ušču reke Kongo duž duboki okeanski kanjon, navodi se u studiji o lavini koja se dogodila u januaru 2020. ali za koju su se podaci tek sada pojavili.

Lavina bi prošla neprimećeno da telekomunikacioni kablovi nisu bili prekinuti, usporivši internet saobraćaj između Nigerije i Južne Afrike.

Događaj su zabeležili i aparati koje su istraživači ostavili u južnom Atlantiku kako bi merili brzinu struja i sedimenata. Senzori su registrovali reku blata i peska u morskim vodama.

Neuobičajeno dugu lavinu izazvale su najgore poplave u Kongu u poslednjih 50 godina. Reka Kongo je krajem decembra izbacila gomilu mulja i peska koje su neobično visoke prolećne vode donele do mora.

Stručnjaci sada proučavaju moćne podvodne struje koje bi mogle da prekinu podvodne kablove preko kojih se obavlja 99 posto globalnog transfera podataka između kontinenata.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja