REŠENA MISTERIJA STARA 70 GODINA: Otkriveno gde su završili ostaci surovog japanskog premijera i ratnog zločinca Todža
Foto: Printscreen/YouTube

ratni premijer

REŠENA MISTERIJA STARA 70 GODINA: Otkriveno gde su završili ostaci surovog japanskog premijera i ratnog zločinca Todža

Planeta -

Hideki Todžo, japanski premijer koji je zemlju vodio tokom Drugog svetskog rata, kao i još šest tada vodećih zvaničnika, pogubljeni su 1948. No, nikada se nije saznalo gde je završio njihov pepeo nakon kremacije.

Decenijama stara misterija napokon je rešena kada su istgoričari otkrili tajna dokumenta o posmrtnim ostacima najstarijeg ratnog zločinca i njegovih saradnika.

Dokumenta su pokazala da su Todžo i još šest visokih zvaničnika obešeni u decembru 1948., potom kremirani a njihov pepeo je pohranjen u sedam urni.

Nakon toga su urne u Jokohami unete u avion savezničkih snaga i istresene u more na neutvrđenoj lokaciji.

Kako javlja britanski Dejli Telegraf pozivajući se na lokalne medije, za otkriće je bio ključan dokument od 4. januara 1949. godine, dvanaest dana nakon što su premijer imperijalnog Japana i njegovi saradnici u tajnosti obešeni.

Poleteli smo i nastavili do tačke od oko trideset milja istočno od Jokohame na Pacifiku gde sam lično izbacio njihove ostatke u okean i oni su se rasuli na širem području, navodi u dokumentu američki major Luter Frierson.

Sve je izvršeno u maksimalnoj tajnosti jer saveznici, koji su Japan okupirali nakon predaje u oktobru 1945. godine, nisu hteli da japanski ratni zločinci imaju grobove i memorijalna mesta koja bi mogla da budu pretvorena u okupljalište nacionalista.

Slično je, podseća list, učinjeno i sa ostacima najozloglašenijeg terorista i vođe Al-Kaide, Osame bin Ladena. To je, međutim, stvorilo auru misterije oko nikad razjašnjene sudbine njihovih posmrtnih ostataka.

Neki su tako tvrdili da je Todžov pepeo tajno pokopan u hramu Jasukuni u Tokiju, koji se smatra poslednjim duhovnim počivalištem miliona Japanaca poginulih tokom ratova.

Drugi su zagovarali tezu da se ostaci nalaze u Koa Kanonu, hramu blizu Tokija, koji je postao mesto "hodočašća" japanskih nacionalista.

Jedna od bizarnijih teorija bila je da je pepeo raspršen na stazi za konjičke trke koju su kontrolisali Amerikanci, ili da je bačen na jedno gradsko parkiralište.

Nisam znao što se dogodilo sa njegovim ostacima jer se o tome nikada nije govorilo, rekao je Hidetoši Todžo, praunuk zloglasnog premijera i dodao da je razočaran što ni posle ovog otkrića ne zna tačnu lokaciju na kojoj su rasuti ostaci njegovog pradede.

"Ipak, ako su ostaci vraćeni u prirodu, to je bolje nego da su negde odbačeni", rekao je on.

Todžo je kao profesionalni vojnik bio ključan u organizaciji napada na američke snage u Perl Harburu 1941. godine, kao i na britanske i druge evropske kolonije, uključujući Hongkong i Singapur, prenosi Jutarnji list.

Imenovan je za premijera sredinom 1941. godine a ostavku je podneo u julu 1944. godine kada je bilo jasno da se plima rata okreće protiv Japana.

Posle kapitulacije Japana, Todžo je uhapšen i izveden pred sud zbog niza ratnih zločina, među kojima su bili kršenje međunarodnih ratnih pravila i običaja, nehumano postupanje s ratnim zarobljenicima.

Istoričari ocenjuju da su japanske snage u njegovo vreme bile odgovorne za smrti oko pet miliona civila i ratnih zarobljenika, u samo dve godine i devet meseci koliko je bio na vlasti. Umrli su od posledica izgladnjivanja, prisilnog rada, medicinskih eksperimenata ili su naprosto masakrirani. Pobijene su i hiljade vojnika.

Kada je uhvaćen, pokušao je da se ubije. Potom je rekao da je rat bio opravdan i ispravan i da je bio na pravoj strani.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja