ODISEJA DUGA 15 MESECI I 500 KM Krdo slonova krenulo na put prošle godine, izazvalo milionsku štetu a stali da se odmore VIDEO
Foto: Profimedia

NAUČNICI NEMAJU OBJAŠNJENJE

ODISEJA DUGA 15 MESECI I 500 KM Krdo slonova krenulo na put prošle godine, izazvalo milionsku štetu a stali da se odmore VIDEO

Planeta -

Sada već čuveno krdo lutajućih slonova iz Kine zaustavilo se radi odmora, nakon 15-mesečnog putovanja daleko od njihovog prirodnog habitata.

Njihova odiseja je očarala ljude širom sveta, a kineske vlasti se maksimalno angažovale kako bi pratile krdo i držale ga dalje od stambenih naselja. Osmočlani tim vatrogasne brigade Juana pratio je slonove 24 sata dnevno, i na tlu i iz vazduha uz pomoć drona, preneli su kineski mediji.

Prema poslednjim informacijama, krdo divljih azijskih slonova stiglo je do šume pored sela u opštini Sjijang u provinciji Junan, oko 90 kilometara jugozapadno od grada Kunming, i sada se vraćaju nazad u pravcu iz kojeg su došli.

Slike snimljene dronom pokazuju slonove kako spavaju u šumi, odmarajući se nakon putovanja koje je do sada trajalo 500 kilometara.

U ponedeljak je razmešteno više od 410 ljudi, 374 vozila i 14 dronova sa preko dve tone hrane za slonove, u naporima da se slonovi udalje od područja naseljenih ljudima, a ljudi na njihovom putu evakuišu.

Stručnjaci za divlje životinje ne znaju zašto je grupa od 16 slonova krenula na put, koji je počeo prošle godine. Kineska agencija Sinhua navodi da su oniu novembru stigli u Pu’er u Junanu, gde je jedna ženka donela na svet mladunče. Tu su proveli pet meseci pa ponovo krenuli na put 16. aprila.

Nedelju dana kasnije, dva slona su napustila grupu, dok je ostatak krenuo na sever. Izgleda da je grupa sada ponovo na pravom putu, kreće se na jugo-zapad, iako su vlasti u ponedeljak izvestile da se jedan mužjak udaljio oko četiri kilometra ka severoistoku.

Putovanje ove grupe slonova, prvi put primećeno nakon što su napustili prirodno stanište u martu 2020, privuklo je veliku pažnju na kineskim društvenim mrežama iako je njihovo, ponekad destruktivno prisustvo, uzrokovalo štetu od najmanje 6,8 miliona juana (1,07 miliona dolara).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja