Najnovije vesti

BEZOS I MASK NAJBOGATIJI NA SVETU, A NISU PLAĆALI POREZ: Otkriveno kako su izbegavali ove obaveze i to godinama
Foto: EPA

BOGATAŠI

BEZOS I MASK NAJBOGATIJI NA SVETU, A NISU PLAĆALI POREZ: Otkriveno kako su izbegavali ove obaveze i to godinama

Planeta

Predsednik SAD-a Džo Bajden suočen je sa pozivima da uvede porez na bogatstvo nakon izveštaja prema kojem su najbogatiji američki direktori, uključujući šefa "Tesle" Ilona Maska i vlasnika Amazona Džefa Bezosa, izbegavali da plaćaju porez na dohodak, pojedini i tokom nekoliko godina.

Neprofitna organizacija za istraživačko novinarstvo Pro Publika objavila je da njeni nalazi pokazuju da su iznosi njihovih poreskih obaveza bili izuzetno mali u odnosu na ogromno bogatstvo i drugu imovinu koju poseduju.

Prema računici te organizacije sa sedištem u Njujorku, bogatstvo 25 najbogatijih Amerikanaca skočilo je za 401 milijardu dolara od 2014. do 2018. godine.

Džef Bezos
Džef Bezos foto: EPA / Michael Reynolds

Prema nalazu Pro Publike, oni su u tom periodu platili savezni porez na dohodak u iznosu od 13,6 milijardi dolara, što čini 3,4 posto od sume za koju je povećano njihovo ukupno bogatstvo.

Nizak iznos plaćenih poreza svodi se na korišćenje poreskih strategija koje su potpuno legalne.

Mere za izbegavanje poreza mogu da uključuju smanjenje poreske osnovice po osnovu dobrotvornih priloga ili neprimanja plate, za koju poreska stopa ide do 37 posto, pri čemu umesto toga profitiraju uglavnom od prihoda od investicija za koje je uobičajena niža stopa od 20 procenata.

Majkl Blumberg
Majkl Blumberg foto: AP

U izveštaju se navodi da Bezos uopšte nije platio porez na dobit 2007. i 2011. godine, a Mask nije platio 2018. Bezos i Mask su među trojicom najbogatijih ljudi sveta.

Preduzetnik i političar Majkl Blumberg, biznismen Karl Ajkan i filantrop Džordž Soroš takođe su izbegli plaćanje svih saveznih poreza u nekim godinama, dodaje se dalje.

Autori studije ocenjuju da ta praksa "razara temelje američkog poreskog mita - da svi plaćaju svoj deo poreza, i da najbogatiji plaćaju najviše".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track