RECITE NE ZABRANAMA: Evropski političari pozvali na ukidanje svih barijera pristupu abortusu
Foto: EPA/ SHAWN THEW

pravo na izbor

RECITE NE ZABRANAMA: Evropski političari pozvali na ukidanje svih barijera pristupu abortusu

Planeta -

Ministri pet evropskih zemalja, uključujući belgijskog premijera Aleksandera de Krua, su među 29 političara, lekara i aktivista koji su potpisali otvoreno pismo u kome pozivaju na uklanjanje svih barijera abortusu.

Pismo koje su potpisali ministri Francuske, Kanade, Norveške, Švedske i Holandije, navodi da je žensko pravo na bezbedan i legalan abortus ugroženo dezinformacijama i napadaima na klinike i poziva na ponovno otvaranje klinika zatvorenih tokom pandemije.

Potpisnici pisma smatraju da abortus mora da bude deo osnovne zdravstvene nege i pozivaju na kampanju "tačnih i nepristrasnih informacija" kako bi žene i devojke znale koja su im prava i opcije.

Pismo, koje je objavila SheDecides organizacija koju je osnovala bivša holandska ministarka trgovine Lilian Plumen poziva na prekid obaveznog savetovanja pre abortusa, sprovođenje nedavno revidiranih smernica Svetske zdravstvene organizacija i upotrebu mifepristona, leka koji izaziva pobačaj u zemljama gde nije dostupan.

"Nijedna žena ne bi smela da bude primorana da iznese trudnoću do kraja i nijedna žena ne sme da umre zbog trudnoće ili porođaja. Osnova fer i jednakog sveta za sve je pravo da žene i devojke odlučuju šta će raditi sa svojim telima. Svaka žena svuda mora da ima pravo na bezbedan, legalan abortus, trudničku i porodiljsku negu, sveobuhvatno seksualno obrazovanje i pristup kontracepciji", navodi se u pismu i dodaje da se, umesto toga, ženama danas uskraćuju njihova seksualna i reproduktivna prava i slobode.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track