BELA, PRIVILEGOVANA I IMA JOŠ DA UČI: Bizarni potpis na mejlu glavne i odgovorne urednice Nacionalne geografije uzburkao mreže
Foto: Shutterstock

politička korektnost

BELA, PRIVILEGOVANA I IMA JOŠ DA UČI: Bizarni potpis na mejlu glavne i odgovorne urednice Nacionalne geografije uzburkao mreže

Planeta -

Glavna i odgovorna urednica magazina "Nacionalna geografija" Suzan Goldberg postala je žrtva ismevanja i kritika nakon što je uz potpis na dnu svog mejla dodala "bela, privilegovana i ima mnogo da uči".

Goldberg je taj "slogan" dodala u njuzleteru koji je 6.juna poslat čitaocima, pozivajuči ih da učestvuju u projektu magazina "Rasna karta" i sumiraju svoje iskustvo sa radnim pitanjima u šest reči.

"Ovo nisu binarni razgovori o Crnim i belim ljudima", navela je ona. "Ovaj 'prekrivač' se odnosi na sve kulture, od Latinosa preko starosedelaca do Azijata i Iranaca. Stoga, šta je moja rasna karta?", navela je ona.

"Ovo je teško iskustvo ali kada pogledam na tešku prošlu godinu, na našu problematičnu politiku i silne iskrene razgovore sa prijateljima i kolegama, neka bude ovo: Bela, privilegovana i ima mnogo da uči", napisala je Goldberg.

Njeno pismo izazvalo je salvu rekacija na Tviteru. "Ako se stidi svoje rase, klase i neznanja, možda bi bilo dobro da podnese ostavku", naveo je prosefor psihologije i pisac Džefri Miler, dok je njegov konzervativni kolega, pisac Rod Reher ocenio da Amerika ima "najodvratniju elitu".

Nije samo potpis Goldbergove izazvao reakcije. Na društvenim mrežama mahom konzervativnih medija pojavili su se i učesnici projeka Rasna karta a najviše kritike dobio je portret belkinje iz Arkanzasa sa natpisom "stidim se rase svojih predaka".

"Siguran sam da i oni nisu oduševljeni tobom", napisao je jedan korisnik dok je drugi naveo: "Stidim se NacGeo što su objavili ovu priču".

Ispostavilo se da je u istom tredu objavljeno i objašnjenje da je reč o ženi čiji su preci imali roboce i malu plantažu u Džordžiji.

Projekat Rasne karte je najnoviji pokušaj Nacionalne geografije da pokrene diskusiju o rasizmu i socijalnoj nepravdi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja