NAPUŠTENA I BIZARNA: Od tunela i NLO sela preko groblja vozova do napuštenih ostrva, ova pusta mesta bude maštu posetilaca
Foto: Printscreen/Instagram

kul bizar

NAPUŠTENA I BIZARNA: Od tunela i NLO sela preko groblja vozova do napuštenih ostrva, ova pusta mesta bude maštu posetilaca

Planeta -

Kako vreme prolazi, neka mesta mesta iz raznih razloga bivaju napuštena. Bez obzira na to gde su, takva mesta bude maštu ljubitelja istorije, avanture, pa čak i natprirodnog.

Od starih rudarskih tunela prekrivenih svetlucavim crvima preko praznih zatvora do zaboravljenih filmskih setova, Njuzvik je sastavio listu "najkul" napuštenih mesta na svetu.

Njunis tunel, Novi Južni Vels

Početkom 20. veka ovaj 400 metara dug tunel izgradili su rudari za potrebe železnice. Danas je ovaj davno napušteni tunel u Nacionalnom parku Volemi, nekoliko sati od Sidneja, mračno mesto koje osvetljava zeleno-plava svetlost bezbroj svetlećih crva.

Monsel utvrđenja, Engleska

Ova utvrđenja na istočnoj obali Engleske u Drugom svetskom ratu korišćena su kao mitraljeska gnezda u borbi protiv nacista. Napuštena su 1950ih i od tada propadaju.

Vanli NLO selo, Tajvan

Ove kuće u obliku kapsula koje su prvobitno zamišljene kao ski list, postale su deo živopisnog odmarališta na Tajvanu. Projekat je, međutim, naišao na finansijske muke i Futuro kuće od fiberglasa su napuštene. Danas, ova kombinacija neobične arkitekture, pastelnih boja i propadanja umesto da privlači turiste, čini ih vrlo nervoznim.

Groblje vozova, Ujuni, Bolivija

Krajem 19. i početkom20. veka, saobraćaj je bio važna industrija u Boliviji, Ali su 1940ih vozovi ostavljeni da "umru" na ovim vetrovitim slanim poljima. Surovi uslovi doprineli su brzom propadanju vozova koji sada više izgledaju kao relikvije iz davne prošlosti nego mašine koje su prevozile ljude, materijal i stoku.

Zatvor Istern stejt u Filadelfiji

Zatvor je bio u funkciji od 1829. do 1971. i kada je sagrađen, bio je najveća zgrada u zemlji. Zatvorenici su, navodno, često bili podvrgavani mučenju. Sada se ovaj pustinjski zatvor smatra jednim od najukletijih mesta na svetu sa neobičnim figurama, zvucima koraka, plakanja i vrištanja svuda unaokolo.

Set sa Ratova zvezda, Tunis

Većina dešavanja na planeti Tatuin snimljena je u Tunisu i na setovima u Sahari, uključujući i dom iz detinjstva Luka Skajvokera iz epizode 4 Ratova zvezda.

Stanica Gradska većnica, Njujork

Prelepa stanica metroa bila je u upotrebi do 1945. godine kada je zatvora jer je krivina platforme bila previše oštra za nove vozove. Ukrašena mozaicima, vitražima i živopisnim ploćicama i lusterima, ovo umetničko delo više nije dostupno javnosti iako njujorški Muzej saobraćaja povremeno organizuje ture po ovoj podzemnoj "kutiji za nakit".

Vejler bej, Južni Šetland

Hrabri kitolovci osnovali su svoju koloniju na ovom ostrvu početkom 1906. godine ali su ih surovi uslovi života i pad cene nafte u vreme Velike depresije primorali da ga napuste. Sve što je za njima ostalo je zarđala oprema, trule kolibe i zgrade gotovo potpuno zatrpane snegom.

Gunkandžima ostrvo, Japan

Ispod jednog kvadratnog kilometra kamenja na ovom ostrvu nalazi se ogromni podvodni rudnik uglja iz 1950ih. Kako su rudari morali negde da žive, na malenom ostrvu je nikao ceo grad gde je živelo čak 6000 ljudi. Kada je nestalo uglja, nestao je i mikro-grad.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track