ENERGIJA BUDUĆNOSTI Grandiozni projekat u srcu najsuvlje pustinje na svetu: Imamo obavezu da iskoristimo ovo bogatstvo FOTO, VIDEO
Foto: AFP / AFP / Profimedia

vredan 1,4 milijarde dolara

ENERGIJA BUDUĆNOSTI Grandiozni projekat u srcu najsuvlje pustinje na svetu: Imamo obavezu da iskoristimo ovo bogatstvo FOTO, VIDEO

Planeta -

U Čileu je otvorena prva solarna termoelektrana u Latinskoj Americi, grandiozni projekat u pustinji Atakama, koji će toj zemlji olakšati put da postigne cilj - neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Fascinantni projekat u najsuvljoj pustinji na svetu vredan 1,4 milijarde američkih dolara, najavljen još 2013. godine, koristiće tehnologiju koja omogućava skladištenje sunčeve toplote za proizvodnju električne energije satima, pa čak i noću, za razliku od tradicionalnih fotonaponskih solarnih elektrana ili vetroelektrana koji struju proizvode samo dok sunce sija ili duva vetar.

Čileanski predsednik Sebastijan Pinjera izjavio je u govoru ispred ogromnog pogona da je ovaj projekat neverovatan doprinos razvoju njihove zemlje i kvalitetu života ljudi.

"Bogat suncem i vetrom, Čile ima obavezu da iskoristi obnovljivu prednost za ukidanjem uglja iz elektroenergetskog sektora do 2040. godine i postići neutralnost ugljenika. Nekada smo bili siromašni energijom, imali smo nešto malo nafte, uglja i gasa, ali smo neizmerno bogati kada je u pitanju energija budućnosti. Imamo pustinje sa najvećim sunčevim zračenjem na svetu", izjavio je ponosno Pinjera.

Čile, predsednik, Sebastijan Pinjera
foto: Handout / AFP / Profimedia

Cilj projekta je premošćivanje jaza nakon uklanjanja elektrana na ugalj i pomaganje snabdevanja čileanske mreže električnom energijom kada vetar i sunce to ne mogu.

Izvršni direktor Fernando Gonzales izjavio je za Rojters kako će kompanija ispuniti ciljeve.

Čile, Atakama, solarna termoelektrana, 0614837363
foto: Alejandro ARAYA / AFP / Profimedia

Proizvodiće ukupno 210 mW čiste energije, što je dovoljno za snabdevanje 380.000 domaćinstava u Čileu, procenjuje se.

Uz toranj, elektrana će imati mogućnost skladištenja toplotne energije pomoću rastvorljivih soli ukupnog kapaciteta 17,5 sati.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track