POSLANICI ZA SMENU ILIRA METE Navodno kršio ustav i pozivao na nasilje, albanski predsednik poručio: To je smešno!
Foto: AP

sukob sa ramom

POSLANICI ZA SMENU ILIRA METE Navodno kršio ustav i pozivao na nasilje, albanski predsednik poručio: To je smešno!

Planeta -

Poslanici albanskog parlamenta izglasali su u sredu nepoverenje Iliru Meti, predsedniku države, optužujući ga da je prekršio Ustav i pozivao na nasilje.

Iz kabineta Mete saopšteno je da današnje glasanje predstavlja "neustavni akt i smešnu odluku", prenosi agencija AFP.

Ustavni sud Albanije ima tri meseca da potvrdi ili obori odluku parlamenta, a do tada će Meta ostati na funkciji.

Meta i premijer Edi Rama često su se sukobljavali tokom poslednje predizborne kampanje. Predsednik je optužio premijera za korupciju i da se ponaša kao autoritarni vođa, a Rama je odbacio te tvrdnje.

Meta je takođe obećao da će napustiti protokolarnu funkciju predsednika države ako socijalisti pobede na izborima, kao što su i učinili.

Ubrzo posle izbora, formiran je anketni odbor čiji zadatak je bio da ispita ponašanje predsednika države. Odbor je u sredu zaključio da je Meta prekršio 16 članova Ustava jer je "otvoreno podržao opoziciju na parlamentarnim izborima održanim 25. aprila".

"Zato on mora da bude smenjen sa funkcije", navodi se u izveštaju odbora.

Za smenu predsednika glasalo je 104 od 120 prisutnih poslanika.

"Ilir Meta je izdao zadatak koji ima predsednik republike", rekao je Rama pre glasanja. On je dodao da je Meta "izgubio pravo" da ostane na funkciji.

Meta je svojevremeno bio premijer Albanije i član Socijalističke partije, ali je 2004. Osnovao sopstvenu stranku.

Njega je 2017. Skupštinska većina koju su predvodili socijalisti izabrala za predsednika države, ali su se od tada odnosi dve strane drastično pogoršali.

Ovo je prvi put od 1991. i uvođenja višepartijskog sistema u Albaniji da je predsednik smenjen u skupštini, ističe agencija Rojters.

Uoči aprilskih parlamentarnih izbora ove godine, u sukobima pristalica dve najveće stranke jedna osoba je poginula, a četvoro ljudi je povređeno.

Uloga predsednika države u Albaniji je uglavnom protokolarna, iako on ima određena ovlašćenja koja se tiču vojske i pravosuđa.

Meta je u politiku ušao 1999. godine, kada je izabran za premijera Albanije.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track