OŠTRO Džo Bajden najavio da će Vladimiru Putinu sasuti sve u lice!
Foto: EPA/Yuri Gripas Pool, EPA/ALEXEI DRUZHININ

UOČI SASTANKA U ŽENEVI

OŠTRO Džo Bajden najavio da će Vladimiru Putinu sasuti sve u lice!

Planeta -

Staviću mu do znanja ono što želim da mu bude jasno, rekao je predsednik SAD po dolasku u Britaniju, gde je započeo turneju po Evropi

Prvi par Amerike... Džozef i Džil Bajden
Prvi par Amerike... Džozef i Džil Bajdenfoto: AP

Američki predsednik Džozef Bajden započeo je u Velikoj Britaniji osmodnevnu turneju po Evropi, a odmah po izlasku iz aviona održao je govor u kojem se oštro obratio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Bajden će se sa šefom Kremlja sastati 16. juna u Švajcarskoj, a posle samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja u Kornvolu, kao i samita lidera zemalja članica NATO u Briselu.

Samit Grupe sedam

Bajden se na Ostrvu obratio američkim vojnicima u vazduhoplovnoj bazi Mildenhol, gde je nagovestio da će mu sastanak sa Putinom u Ženevi biti najvažniji tokom boravka u Evropi.

Očuvati mir u Severnoj Irskoj - Opomena Džonsonu

Bajden je upozorio britanskog premijera Borisa Džonsona na njihovom prvom sastanku da učini sve kako bi se sprečilo da nesuglasice sa Evropskom unijom ugroze krhki mir u Severnoj Irskoj. Bajden i Džonson su se sastali uoči današnjeg samita G7. - Predsednik Bajden rekao je kristalno jasno kako veruje da je taj sporazum temelj miroljubive koegzistencije u Severnoj Irskoj - rekao je savetnik Bele kuće za bezbednost Džejk Saliven. Bajden će pokušati da iskoristi turneju kako bi vratio poverenje američkih saveznika u Evropi i Aziji nakon zbrke koju je ostavio Donald Tramp.

- Putinu ću staviti do znanja ono što želim da mu bude jasno - rekao je Bajden i upozorio: - Bio sam jasan. Amerika će odgovoriti snažno i robustno. Biće ozbiljnih posledica po Rusiju ukoliko nastavi sa štetnim aktivnostima. Želimo stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom - naveo je on Mešanje u izbore, zatvaranje opozicionara Alekseja Navaljnog i sajber-napadi, najvažnije su teme za koje bi Bajden mogao da pritisne Putina

UKRATKO

- Bajden i Džonson dogovorili su se o novoj Atlantskoj povelji o odnosima dve zemlje, po uzoru na onu koju su potpisali Čerčil i Ruzvelt 1941.

- Prva dama SAD Džil Bajden upozorila supruga rečima "Džo, obrati pažnju" dok je držala govor američkim vojnicima

- SAD i Britanija su osudile odluku suda u Moskvi da organizacije povezane sa Aleksejem Navaljnim proglase ekstremističkim

- Vladimir Putin će u Ženevu stići 16. juna na dan sastanka sa Džozefom Bajdenom

- Sastanak Putina i Bajdena biće u vili La Granž iz 18. veka, koja se nalazi na Ženevskom jezeru

. Bajden je pomalo neočekivano nedavno odustao od uvođenja sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji Severnog toka 2, naftovoda koji će spojiti Rusiju i Nemačku, a kojim se preko Baltika i Severnog mora zaobilazi Ukrajina. Šef Bele kuće je pre nekoliko meseci uzburkao strasti na liniji Vašington-Moskva potvrdno odgovorivši na pitanje da li misli da je Vladimir Putin ubica.

Iskusan i uravnotežen

Putin je, na drugoj strani, Bajdena opisao kao "iskusnog, uravnoteženog i pažljivog" čoveka koji je čitav svoj život proveo u politici i izrazio nadu da će te njegove osobine uticati na njihove predstojeće pregovore.

Najtraženija roba na tržištu... Vakcina 'fajzer'
Najtraženija roba na tržištu... Vakcina "fajzer"foto: Profimedia

Velikodušno - Donacija 500 miliona doza "fajzera"

"Fajzer" i nemački partner te američke kompanije "Bajontek" saopštili su da su pristali da isporuče američkoj vladi 500 miliona doza vakcina protiv koronavirusa, koje će SAD donirati siromašnim zemljama u naredne dve godine! Prema saopštenju, isporuka od 200 miliona doza počeće u avgustu i biće završena do kraja godine, dok će 300 miliona doza planiranih za 2022. biti isporučeno između januara i kraja juna. Vakcine, koje će biti preuzete iz "Fajzerovih" postrojenja u SAD biće obezbeđene po neprofitnoj ceni. Donacije će biti upućene u 92 zemlje sa nižim primanjima, kao i Afričkoj uniji.

- Ipak, ne očekujem ništa što bi moglo da dovede do značajnog proboja u rusko-američkim odnosima - rekao je Putin. Posle tri dana samita grupe G7, Bajden i njegova supruga Džil posetiće britansku kraljicu Elizabetu Drugu u dvorcu Vindzor, a posle toga otputovaće u Brisel na razgovore sa liderima NATO i Evropske unije, nakon čega će nastaviti put Švajcarske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track