MASK SVE OBJASNIO: Evo zašto je normalno da na imovinu od 152 milijarde USD platiš 70.000 USD poreza! VIDEO
Foto: EPA / HANNIBAL HANSCHKE / POOL

vlasnik tesle

MASK SVE OBJASNIO: Evo zašto je normalno da na imovinu od 152 milijarde USD platiš 70.000 USD poreza! VIDEO

Planeta -

Istraga nedavno otkrivenih podataka Poreske uprave firme ProPublika u utorak je otkrila da je Ilon Mask, zajedno sa većinom vodećih američkih milijardera, poslednjih godina platio vrlo malo poreza na dohodak.

Publikacija kaže da je Mask na početno novinarsko pitanje odgovorio usamljenim znakom pitanja bez ikakvih daljih elaboracija. Ali izvršni direktor Tesle prekinuo je tišinu u sredu kada su ga njegovi vrhunski obožavaoci na Tviteru podstakli da razgovara o svojoj poreskoj situaciji.

Izveštaj ProPublica navodi da je Mask, koji vredi 152 milijarde dolara, platio manje od 70.000 dolara saveznog poreza na dohodak u 2015. i 2017. godini, a ništa u 2018. Izgleda da je platio svoje dugovanje 2016. godine kada je iskoristio više od milijardu dolara u deonice. Ali njegova ukupna "istinska poreska stopa" za petogodišnji period između 2014. i 2018. godine, izračunata kao iznos plaćenog poreza podeljen povećanjem neto vrednosti, iznosi samo 3,27 procenata, mnogo niža od prosečnog američkog domaćinstva.

Maskovi branioci osporili su računicu ProPublike. "Ako se dogodi" oporezivanje bogatih "(što neće), Ilon Mask bi morao da proda Tesla akcije vredne milijarde dolara", tvitovao je Pranaj Patole, indijski inženjer sa kojim Mask često komunicira na Tviteru. "Ovo bi bilo užasno za cenu deonica i moglo bi naštetiti mnogim maloprodajnim deoničarima."

"Tačno", odgovorio je Mask. "[Jedini] kad prodajem Teslinu akciju je kada mi istekaju akcije, a ja nemam izbora."

Dodao je, "Uostalom, i dalje ću plaćati porez na dohodak u Kaliforniji srazmerno vremenu provedenom u državi [,] što je i biće značajno."

Istraga ProPablika nije sadržala informacije o državnom porezu na dohodak.

U maju 2020. godine Mask je objavio na Tviteru da će "prodati gotovo svu svoju imovinu", uključujući svoje kuće, kako bi se mogao usredsrediti na upravljanje Teslom, SpejsEks i drugim svojim poduhvatima.

U sredu je potvrdio da je prodao sve osim jedne kuće. "Da, prodao sam svoje kuće, osim jedne u zalivu Bej koja se izdaje za događaje", tvitovao je. "Radimo na održivoj energiji za Zemlju sa Teslom i zaštitimo budućnost svesti čineći život multiplanetarnim sa SpejsEks. Takođe AI ublažavanje rizika sa Neuralinkom i popravljanje saobraćaja sa Boringom".

Kurir.rs/Observer.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track