ČUVAR TRONA Džo Bajden je 13. predsednik Amerike s kojim će se sastati britanska kraljica!
Foto: EPA / Neil Hall

TRADICIJA JE NA NJENOJ STRANI

ČUVAR TRONA Džo Bajden je 13. predsednik Amerike s kojim će se sastati britanska kraljica!

Planeta -

Elizabeta Druga je jedina živa osoba na svetu koja se sastajala sa svim šefovima Bele kuće od Harija Trumana do danas (osim Lindona Džonsona)

Na turneji po Evropi provešće osam dana... Džozef Bajden, predsednik SAD
Na turneji po Evropi provešće osam dana... Džozef Bajden, predsednik SADfoto: EPA/ETIENNE LAURENT

Američki predsednik Džozef Bajden (78) biće 13. predsednik SAD sa kojim će se sastati britanska kraljica Elizabeta Druga (95)! Njih dvoje će se sastati sutra u dvorcu Vindzor, gde će popiti čaj nakon što izvrše smotru garde, posle čega će im vojni orkestar odsvirati himne dve zemlje.

Pet puta bila u Beloj kući

Za Bajdena i njegovu suprugu Džil biće upriličena i mini vojna parada, preneo je AP. Britanska kraljica je jedina živa osoba na svetu koja se sastajala sa svim američkim predsednicima od Harija Trumana do danas, a jedini šef Bele kuće koji joj je "promakao" bio je Lindon Džonson (36. predsednik Amerike, bio je na vlasti od 1963. do 1969).

Povlači se posle septembarskih izbora... Angela Merkel
Povlači se posle septembarskih izbora... Angela Merkelfoto: EPA / Filip Singer

Samit Grupe sedam - Auf wiedersehen, Angela!

Trodnevni samit lidera Grupe sedam, industrijski najrazvijenijih zemalja, ujedno će biti poslednji za Angelu Merkel, nemačku kancelarku koja je 16 punih godina bila član ovog privilegovanog kluba sa liderima SAD, Italije, Kanade, V. Britanije, Japana i Francuske. Merkelova je najavila da se neće kandidovati na izborima krajem septembra i da će se povući sa vlasti. Glavne teme samita biće globalni oporavak ekonomije, pravedna raspodela vakcina protiv korone i borba protiv klimatskih promena. Lideri su najavili da će siromašnim zemljama donirati milijardu doza vakcina. Prijem za učesnika samita sinoć je organizovala kraljica Elizabeta Druga sa sinom princom Čarlsom i unukom i njegovom suprugom princom Vilijamom i Kejt Midlton.

- Ko od nas ne bi voleo da se sastane sa kraljicom. Sa zadovoljstvom smo prihvatili velikodušan poziv i predsednik se raduje susretu - rekla je Jen Psaki, portparol Bele kuće komentarišući najavu susreta. Istovremeno, britanska kraljica je od dolaska rekordnih pet puta bila gost na zvaničnoj večeri u Beloj kući. Njeno druženje sa šefovima Bele kuće počelo je davne 1951, kada se kao princeza Elizabet sastala sa Harijem Trumanom. Potom su se redom ređali susreti sa Dvajtom Ajzennhauerom, Džonom Kenedijem, Ričardom Niksonom, Džeraldom Fordom, Džimijem Karterom, Ronaldom Reganom, Džordžom H. V. Bušom, Bilom Klintonom, Džordžom V. Bušom, Barakom Obamom i Donaldom Trampom.

Rasizam i odbegli unuk

Iako je Bakingemska palata radna rezidencija britanskog monarha, kraljica se od početka pandemije preselila u dvorac Vindzor u Zapadnom Londonu, gde će i primiti Bajdena.

Sadašnja i bivša prva dama SAD... Džil Bajden i Melanija Tramp
Sadašnja i bivša prva dama SAD... Džil Bajden i Melanija Trampfoto: AP/Andrew Harnik, AP/Chris Carlson

Prozivka za Melaniju Tramp - Džil šalje poruku ljubavi

Prva dama SAD Džil Bajden svojim stajlingom je poslala poruku ljubavi jer je nosila crni blejzer sa natpisom "ljubav" na leđima tokom sastanka sa Borisom Džonsonom, britanskim premijerom. Džil je tako prozvala Melaniju Tramp, bivšu prvu damu, koja je 2018. tokom obilaska pritvorskog centra za decu migrante nosila blejzer na kojem je pisalo "Stvarno me nije briga, da li je tebe?", što su mnogo protumačili kao potpuno neprikladno.

Ovaj sastanak će biti ujedno i najvažnije zvanično pojavljivanje kraljice u javnosti još od 9. aprila, kada joj je preminuo suprug princ Filip, nepuna dva meseca pre nego što će napuniti 100 godina. Kraljevska porodica je poslednjih meseci u centru pažnje javnosti zbog skandala vezanog za optužbe o rasizmu koje je izneo kraljičin "odbegli" unuk princ Hari, koji se sa suprugom američkom glumicom Megan Markl preselio u Kaliforniju. Taj skandal je skrajnut nakon što je Hari 4. juna dobio ćerku, kojoj je dao ime Lilibet, po nadimku kojim je princ Filip zvao suprugu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track