Najnovije vesti

ON JE VEČAN I NA VLASTI 22 GODINE, A OSTALI SVI SMENJIVI: Grafika svetskih lidera koja je izazvala polemiku!
Foto: Shutterstock/stocklight, Shutterstock/Northfoto, Shutterstock/Drop of Light, Shutterstock/Evan El-Amin, Shutterstock/Stratos Brilakis, Shutterstock/Evgenii Sribnyi, Shutterstock/testing, Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Najdugoročniji svetki lider

ON JE VEČAN I NA VLASTI 22 GODINE, A OSTALI SVI SMENJIVI: Grafika svetskih lidera koja je izazvala polemiku!

Planeta

Moć ruskog predsednika Vladimira Putina nalazi se na vrhuncu posle 22 godine vladavine. Predsednik supersile o kome svi pričaju, poprilično Zapadu pre svega EU i NATO ide na nerve, ali jedna grafika je izazvala veliku polemiku.

Koliko se zapravo svetskih lidera promenilo od kada je Putin na vlasti, prvo na funkciji premijera, a onda i predsednika Rusije, kome se smeši novi mandat.

Vladimir Putin na vlast u Kremlju došao je posle odlaska Borisa Jeljcina sa vlasti u decembru 1999. Na vlasti u SAD već tad je bio Bil Klinton, koga je 2001. nasledio Džordž Buš 2001-2008.

Putin je već tad postao predsednik, pa onda premijer tokom dva mandata Džordža Buša Mlađeg.. Te 2009 na vlast stigao je Barak Obama, koji je ostao do 2017. Putin je tad bio premijer..

U trećoj supersili Kini na vlasti su se promenila trojica lidera Jang Cemin 2000-2003, Hu Đintao 2003-2013, a onda je stigao Si Đinping.

U Francuskoj od dolaska Putina na vlasti na vlast 1999. na funkciji presednika bio je Žak Širak, koga je nasledio "čuveni" Nikolas Sarkozi, a koji je funkciju posle gubitka izbora predao levičaru Fransoa Olandu, koji je zbog vanbračnih skandala izgubio izbore od aktuelnog predsednika Emanuela Makrona.

Najodaniji američki saveznik Velika Britanija od dolaska Putina na vlast promenila je ukupno pet premijera. najduže zadržao se Toni Bler od 1997-2008. godine kada ga je naseldio Gordon Braun, a koji je funkciju napustio 2010 godine i predao fotelju Dejvidu Kameronu koji je premijer Velike Britanije bio od 2010 do 2016. godine kada ga je nasledila Tereza Mej, koja je zbog Bregzita 2017. godine izgubila izbore. Od 2018. premijer postaje ekscentrični Boris Džonson.

Angela Merkel
foto: EPA / Filip Singer

Neki komentatori na društvenim mrežama smatraju da ova grafika nije potpuna jer nedostaje frojlajn Merkel, koja se uprkos pandmeiji i padu popularnosti svrstala na listu najdužih nemačkih kancelara.

Kuri.rs/A.Mlakar

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja