NEKADA MOĆNI BRITANSKI TABLOID NE VREDI NIŠTA: Račune ispraznila pandemija i skandal sa hakovanjem telefona VIDEO
Foto: Dan Charity / News Licensing / Profimedia

fajnenšel tajms analiza

NEKADA MOĆNI BRITANSKI TABLOID NE VREDI NIŠTA: Račune ispraznila pandemija i skandal sa hakovanjem telefona VIDEO

Planeta -

Rupert Mardok je vrednost novina San sveo na nulu, priznajući da je tabloidni brend koji je pomogao u izgradnji njegovog globalnog medijskog carstva postao bezvredna imovina.

Računi Sana su objavljeni u petak, i pokazuju da je pandemija pogodila štampano oglašavanje i tiraž, čiji je promet pao više od petine na 324 miliona funti u finansijskoj godini do juna 2020. godine.

Sumorna godina ostavila je Njuz Grup Njuzpejpers, podružnicu Mardokovog Njuz Korpa koja upravlja nedeljnim i dnevnim novinama San, ima gubitak pre oporezivanja od 201 miliona funti, čak i nakon smanjenja troškova i marketinga.

Sumorni srednjoročni izgledi za prihode od štampe, koji su posao nosili tokom svog procvata, primorali su kompaniju da otpiše imovinu za 84 miliona funti, što je umanjenje zbog kojeg je robna marka Sana ostala nula knjigovodstvene vrednosti.

Procena vrednosti imovine Sana zasnovana je na pretpostavci da se novine, prema procenama menadžmenta na računima, neće vratiti na pozitivan rast.

Ostale troškovi uključivali su 80 miliona funti pravnih troškova vezanih za skandal sa hakiranjem telefona, uključujući 52 miliona funti naknada i štete plaćene građanskim tužiocima. Ukupni pravni troškovi iznosili su 54 miliona funti u 2019. godini.

Računi obeležavaju jednu od najgorih godina u istoriji Sana, koje su pod Mardokom postao najprodavanije britanske dnevne novine, sa zastrašujućim političkim zamahom i tiražom koji je dostigao vrh od blizu 5 miliona sredinom 1990-ih.

Nakon 42 godine kao najprodavanije novine u Velikoj Britaniji, San je prošle godine izgubio prvo mesto koje e preuzeo Dejli Mejk, a njegovtiraž - koji se više ne objavljuje - u proseku pao ispod 1 milion dnevnih primeraka. NjuzUK je rekao da je San došao do 36,5 miliona odraslih u Velikoj Britaniji putem svojih štampanih naslova i veb stranice.

San je eksperimentisao sa različitim digitalnim poslovnim modelima kako bi pokušao da nadoknadi pad svog osnovnog poslovanja, uključujući mrežni platni zid koji je uveo dve godine, a zatim pao 2015. godine. NjuzUK, operativna kompanija za Mardokove britanske firme, pokušala je da proširite brend San na audio, klađenje i igre na sreću.

"Naš prioritet je održati našu vodeću poziciju na tržištu kao vodeća marka broj jedan u Velikoj Britaniji, osiguravajući da predlog održi važnost za čitaoce", rekla je kompanija napominjući da je San Onlajn i dalje "područje ključnog rasta".

„Iako se očekuje da će negativne promene izazvane Covid-19 nastaviti da utiču na performanse kompanije u fiskalnoj 2021. godini, stopa i veličina uticaja trebalo bi postepeno da se usporavaju", dodaje se u saopštenju.

Kurir.rs/FT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track