Najnovije vesti

ŠVAJCARSKI F-18 ČUVAĆE NEBO IZNAD ŽENEVE: Nad gradom stvorena ZONA ZABRANE LETA! Ograničenje od utorka do četvrtka, ali ne za sve
Foto: EPA/ MARTIAL TREZZINI

Susret lidera dve supersile

ŠVAJCARSKI F-18 ČUVAĆE NEBO IZNAD ŽENEVE: Nad gradom stvorena ZONA ZABRANE LETA! Ograničenje od utorka do četvrtka, ali ne za sve

Planeta

Švajcarske vlasti su odlučile danas da privremeno ograniče korišćenje vazdušnog prostora iznad Ženeve i rasporede 3.000 vojnika i policajaca kao deo dodatnog obezbedjenja za samit ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena sledeće nedelje.

Savezno veće Švajcarske (sedmočlana vlada) odobrilo je danas privremene mere bezbednosti koje uključuju razmeštanje do 1.000 vojnika i nadzor vazdušnog prostora od strane švajcarskog vazduhoplovstva tokom samita koji će biti održan u sredu 16. juna.

"Švajcarska je dužna da obezbedi zaštitu osoba koje uživaju posebnu zaštitu prema međunarodnom pravu, kao što su američki i ruski šefovi država", saopštilo je Savezno ministarstvo odbrane.

Navedeno je da ograničenje vazdušnog prostora, koje će biti na snazi od 8.00 sati u utorak do 17.00 u četvrtak, i neće se odnositi na komercijalne letove sa aerodroma u Ženevi i do njega.

Pukovnica Monika Bonfanti, komandir ženevske policijske uprave, rekla je na konferenciji za novinare da će dodatno biti angažovano 900 policajaca iz drugih švajcarskih regiona, čime je policijski kontingent u gradu povećan na oko 2.000.

Stefan Tejmer, potpredsednik Federalne policije, i šef Federalne službe bezbednosti, rekao je da nema nikakve naznake pretnji u vezi samita, ali je naveo da je "pretnja terorizma i dalje velika u Švajcarskoj i Evropi".

Lokalne vlasti su najavile juče da će se se samit održati u vili iz 18. veka smeštenoj u jednom od najlepših parkova u Ženevi s pogledom na Ženevsko jezero.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track