Najnovije vesti

IZA VRATA PRELEPOG ZAMKA KRILA SE NAJVEĆA LABORATORIJA DROGE U EVROPI: Ono što su tamo pronašli je zastrašujuće! VIDEO
Foto: Youtube/Albyphoto, Jam Press/Roman Robroek / SplashNews.com / Splash / Profimedia

traži se novi vlasnik

IZA VRATA PRELEPOG ZAMKA KRILA SE NAJVEĆA LABORATORIJA DROGE U EVROPI: Ono što su tamo pronašli je zastrašujuće! VIDEO

Planeta

Kada je italijanski finansijer Rikardo Gualino 1910. godine pokrenuo gradnju palate u Seresetu sa skoro 150 soba nije se sigurno nadao kakvu će namenu to zdanje da ima nekoliko decenija kasnije.

Ne samo što je primer neo-gotičkog arhitektonskog stila klasičnog za Pijemont i Lombardiju, već je 80-ih godina prošlog veka služila kao laboratorija za proizvodnju heroina. I dalje važi za najveću laboratoriju droge pronađenu u Evropi, a nalazi se oko 50 km od Torina.

Sereseto, palata
foto: Youtube/Albyphoto

Zamak je vekovima krasio Sereseto, ali je u 17. stoleću potpuno uništen.

Početkom 20. veka Gualino je želeo da izgradi novi dvorac što mu je i pošlo za rukom. Međutim, 1931. godine Gualina su fašisti osudili zbog prevare i lažnog proglašavanja bankrota, pa mu je imovina oduzeta. Dvorac je potom promenio mnoge vlasnike, a onda je postao vlasništvo kompanije Karla Mereta, međutim, 2014. godine je ta firma proglasila bankrot, pa se danas traže novi vlasnici.

1 / 3 Foto: Youtube/Albyphoto

Ipak, najzanimljivije je ono što se događalo 80-ih.

U junu 1980. godine policija je raskrinkala jednu od najvećih operacija trgovine drogom posle Drugog svetskog rata. Uhapšeno je ukupno 17 ljudi, a policija je na delu u palati zatekla 4 hemičara iza blindiranih vrata.

Laboratoriju su postavili su gostinjskoj sobi i u kuli palate. Policija je morala da ubode i dobar tajming u rasturanju grupe pre nego što bi osumnjičeni uništili potrepštine i supstance koje su koristili u proizvodnji heroina.

palata, Italija, Sereseto, 0614672349
foto: Jam Press/Roman Robroek / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kako se tada pisalo, imali su toliko supstanci i materijala potrebnih za proizvodnju tone heroina izvanredne čistoće. Tadašnji vlasnik palate je takođe bio uhapšen.

Sereseto, palata
foto: Youtube/Albyphoto

Međutim, u dvorcu nije pronađena samo droga. Kada je probijen jedan zid nađen je sanduk u kome je bilo telo deteta.

Iako je decenijama napuštena, palata Sereseto je zadržala svoju lepotu iako je većem delu enterijera ipak potrebna ozbiljna obnova.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track