KINA UPOZORAVA: Prošli su dani kada su male grupe odlučivale o sudbini sveta
Foto: AP/Francois Mori

samit g7

KINA UPOZORAVA: Prošli su dani kada su male grupe odlučivale o sudbini sveta

Planeta -

Kina je danas upozorila lidere G7 da su odavno prošli dani kada su male grupe zemalja odlučivale o sudbini sveta, uzvraćajući udarac najbogatijim svetskim demokratijama koje su tražile jedinstven stav u vezi sa Pekingom.

"Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja", rekao je portparol kineske ambasade u Londonu i dodao da je stav Kine da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da se svetska pitanja treba da rešavaju uz konsultacije svih zemalja.

Ponovno izbijanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najznačajnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uporedo sa padom Sovjetskog Saveza 1991. godine koji je okončan hladni rat.

G7, čiji se lideri sastaju u jugozapadnoj Engleskoj, tražio je koherentan odgovor na sve veći značaj kineskog predsednika Si Đinpinga posle spektakularnog ekonomskog i vojnog uspona Kine u poslednjih 40 godina.

Lideri grupe - SAD, Kanada, Britanija, Nemačka, Italija, Francuska i Japan - žele da iskoriste svoje okupljanje u engleskom primorskom letovalištu Karbis Bej da bi svetu pokazali da najbogatije demokratije mogu da ponude alternativu rastućem uticaju Kine.

Kanadski premijer Džastin Trudo vodio je juče raspravu o Kini i pozvao lidere da donesu jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Peking.

G7 planira da ponudi zemljama u razvoju infrastrukturnu šemu koja bi mogla parirati Sijevoj inicijativi "Pojas i put".

Peking je u više navrata uzvratio na ono što doživljava kao pokušaje zapadnih sila da obuzdaju Kinu, uz ocenu da su mnoge velike sile i dalje zahvaćene zastarelim imperijalnim načinom razmišljanja nakon godina ponižavanja Kine.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track