LEPE VESTI Na Javi snimljena dva mladunčeta ugrožene vrste javanskog nosoroga
Foto: Handout / AFP / Profimedia

Nacionalni park Ujung Kulon

LEPE VESTI Na Javi snimljena dva mladunčeta ugrožene vrste javanskog nosoroga

Planeta -

Dva mladunčeta retke i ugrožene vrste javanskog nosoroga snimljena su u martu kamerom u indonezijskom nacionalnom parku na zapadnom vrhu ostrva Jave, objavilo je danas ministarstvo zaštite životne sredine i šumarstva.

U saopštenju ministarstva stoji da su mladunci ove ugrožene vrste nosoroga, koji su došli na svet u Nacionalnom parku Ujung Kulon, primećeni prvi put.

Skrivena kamera sredinom marta prvi je put snimila žensko mladunče, čijoj su majci čuvari dali ime Ambu. Drugo mladunče uočeno na snimku je muško i procenjuje se da je staro oko godinu dana. I ono je u martu snimljeno sa svojom majkom Palasari.

U Nacionalnom parku žive 73 javanska nosoroga

"Dolazak na svet mladunčadi retkog javanskog nosoroga u Nacionalnom parku Ujung Kulon ukazuje na to da je politika pune zaštite staništa ove vrste nosoroga u našem Nacionalnom parku uspešna jer ih podstiče na prirodno razmnožavanje", rekao je ministar Siti Nurbaja Bakar.

Dolaskom na svet dvoje mladunčadi javanskog nosoroga ove i prošle godine, danas u Nacionalnom parku, po podacima ministarstva, trenutno žive 73 javanska nosoroga - 40 mužjaka i 33 ženke.

Indonezija je dom dvema od pet vrsta nosoroga koje postoje na svetu - javanskom i sumatranskom nosorogu. Potonji je jedini azijski nosorog sa dva roga.

Obe vrste su na takozvanom Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) i tu su zavedene kao kritično ugrožene.

Njihova populacija se ubrzano smanjuje zbog krivolova i gubitka staništa. Love ih zbog rogova kojima se pripisuje velika lekovitost, a njihova vrlo visoka otkupna cena i dalje privlači krivolovce u zaštićena područja.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track