OPORAVAK BITKOINA: Mask najavio da će Tesla ipak prihvatiti kriptovalutu, cena odmah otišla gore
Foto: EPA/ SASCHA STEINBACH

kriptovalute

OPORAVAK BITKOINA: Mask najavio da će Tesla ipak prihvatiti kriptovalutu, cena odmah otišla gore

Planeta -

Cena bitkoina je porasla noćas za gotovo 10 posto nakon što je izvršni direktor Tesle Ilon Mask najavio da bi ovaj proizvođač električnih vozila u budućnosti mogao ponovo da prihvata plaćanje kupovine automobila ovom kriptovalutom.

"Kada dobijemo potvrdu o razumnoj (-50%) upotrebi čiste energije od strane majnera, sa pozitivnim budućim trendom, Tesla će nastaviti sa bitkoin transakcijama", naveo je Mask.

Posje ove objave, Bitkoin je skočio na cenu od 39.000 dolara, što je skok od gotovo 10 procenata.

Od početka godine, najstariji digitalni novčić na svetu beleži rast za više od 30 posto, mada je njegova trenutna cena daleko ispod istorijskog rekorda od 64.829,14 dolara dostignutog u aprilu, izveštava CNBC.

Tesla je sredinom maja stopirao plaćanje kupovine automobila bitkoinima, navodeći kao razlog zabrinutost zbog uticaja rudarenja kriptovaluta na klimu.

Kripto-rudarenje troši ogromne količine energije (mahom proizvedene iz fosilnih goriva) za napajanje moćnih računara, a prema Kembridž bitkoin indeksu potrošnje električne energije, rudarenje ove virtuelne valute troši više struje nego neke cele države veličine kao što su Finska i Belgija.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track