ONA JE SVEŠTENIK, međutim njeno drugo zanimanje NIKADA NE BISTE POGODILI!
Foto: Printscreen/Youtube

nauka i religija

ONA JE SVEŠTENIK, međutim njeno drugo zanimanje NIKADA NE BISTE POGODILI!

Planeta -

Za Pamelu Konrad ne postoje granice.

Noću i u posebnim trenucima tokom dana, Konrad radi kao istraživač na naučnom institutu Karnegi u Vašingtonu. Članica je taktičkog operativnog tima za misiju rovera na Marsu, suistraživač je za dva naučna slučaja, prikuplja i analizira podatke i sarađuje u planiranju timova sa kolegama iz NASA-ine laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, u Kaliforniji, i za druge naučne institucije širom zemlje.

Tokom dana, 68-godišnja sveštenica vodi službu u episkopalnoj crkvi svetog Albina u Merilendu.

- Nema sukoba između nauke i religije. Obe stvari istražuju postanak sveta i naše mesto u njemu, ističe ona.

rover, mars, Perseverance, NASA
foto: Printscreen Twitter/@NASAPersevere

O stenama i ljudima

- Akademski sistem rada tera studente da biraju da li će biti naučnici ili humanisti, ne prepoznaje se taj isti duh i neke od istih tehnika između umetnosti i nauke, rekla je Konrad citirajući jednog svog poznanika.

- Naš cilj bi trebalo da bude da proizvodimo renesansne ljude koji će kroz mnoge discipline da pristupe problemu, da Vinčijevce koji će biti zainteresovani za sve i koji će moći da urade sve, rekla je Konrad.

Ona dodaje da je ona studirala sve.

Korad je sve svoje diplome stekla na Univerrzitetu Džordž Vašington u prestonici SAD-a, počela je kao muzičar, koji je usput otkrio geologiju.

Pohađala je mnoštvo kurseva na prvoj godini studija, a 1974. godine stekla je diplomu osnovnih studija iz oblasti muzike, a posle je pohađala i master studije muzičke kompozicije.

Konrad je razmišljala o tome da ima karijeru operske pevačice 1987. godine, ali vratila se nauci kako bi završila doktorat iz geologije 1998. godine.

Godinu dana nakon što je završila svoj doktorat NASA je tražila naučnike da rade na geobiološkom projektu na kom se ona i zaposlila.

- Pokušavamo da shvatimo da li su se ikad na Marsu dogodili procesi koji su omogućili da se život razvije i procveta na Zemlji. Ako jesu, želimo da znamo da li se život pojavio - a ako ne, zašto onda ne?, rekla je nedavno Konrad, kao i da je to pitanje čiji odgovor i danas sledi jednako aktivno kao i kada je prvi put angažovana 1999. godine.

Vraćanje duhovnosti, a zatim vraćanje na Mars

Mnogo kasnije Konradova se okreće proučavanju religije. Nakon što je doživela prosvetljenje jednog dana kada je duvao vetar tokom radnog putovanja na Antarktik, ona se ponovo pridružila episkopalnoj crkvi svoje mladosti, a zatim je upisala školsku bogoslužbenu školu u Kembridžu u Masačusetsu.

Završila je master studije 2017. godine.

Otprilike u isto vreme NASA je pojačala svoj fokus na misiji rovera na Marsu, a jedan od njenih eksperimenata je izabran da se uključi u tu misiju.

Ovaj je paket instrumenata nazvan SHERLOC, koji, kako je rekla CNN-u, ''nije bio dovoljno zreo'' da nađe mesto u ranijim misijama.

On je, kako objašnjava, namenjen traganju za mikrobnim životom, pomoću alata koji uključuju vibracioni spektrometar koji može da identifikuje minerale i organske molekule koji se nalaze na površini Marsa - poput vodonika i ugljenika, gradivnih blokova života na Zemlji.

Takođe, uključuje dve kamere visoke rezolucije.

- Sastavljanju svega ovoga uključivalo je veliki tim ljudi, rekla je Konradova.

Međutim, pronalaženje života na Marsu nije joj više top prioritet.

- Želim da razjasnimo nešto, moj primarni posao i moja odgovornost trenutno je crkva, naglašava ona.

Kurir.rs/Č.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track