Povećan broj komaraca koji šire denga groznicu

Kuba

Povećan broj komaraca koji šire denga groznicu

Planeta -
U 23 kubanska grada, uključujući i prestonicu Havanu, beleži se povećanje brojnosti komarca čiji je stručni naziv "aedes aegypti mosquito", a koji može da prenese i denga groznicu

HAVANA - Kubanske zdravstvene vlasti upozoravaju ovih dana na povećanje broja komaraca, koji mogu da šire bolesti kao što je denga groznica, u urbanim sredinama ove ostrvske zemlje.

U 23 kubanska grada, uključujući i prestonicu Havanu, beleži se povećanje brojnosti komarca čiji je stručni naziv "aedes aegypti mosquito". Ova vrsta insekata može da prenese i denga groznicu, izveštava AFP.

U ministarstvu zdravlja Kube apeluju na stanovništvo da sarađuju sa vlastima u suzbijanju komaraca, uz napomenu da ova zemlja raspolažu sistemom za nadzor nad komarcima kakvim malo koja država u svetu može da se pohvali.

Dosad, međutim, kubanske vlasti nisu dale nikakve podatke o potvrđenim slučajevima denga groznici, niti drugih bolesti koje prenose komarci.

Panamerička zdravstvena organizacija je nedavno upozorila na moguće širenje denga groznice u centralnoameričkim i karipskim zemljama u drugoj polovni 2012. Prema podacima te organizacije, u navedenim regionima je tokom 2011. registrovano više od milion slučajeva denge, od kojih 719 sa smrtnim ishodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track