MINIJATURNA POMPEJA ISPOD BIOSKOPA U VERONI Arheolozi fascinirani veličanstvenim freskama
Foto: FOTO: EPA/CESARE ABBATE

uzbudljivo otkriće

MINIJATURNA POMPEJA ISPOD BIOSKOPA U VERONI Arheolozi fascinirani veličanstvenim freskama

Planeta -

Drevna rimska građevina sa "veličanstvenim freskama" izgleda da je preživela i požar.

Građevinu iz perioda starog Rima pronađena prilikom radova u nekadašnjem bioskopu u gradu Veroni na severu Italije, arheolozi opisuju kao "minijaturnu Pompeju".

Zgrada sa "veličanstvenim freskama" pronađena je u podrumu Astra bioskopa koji je više od 20 godina bio napušten i koji se sada renovira. Zgrada sa freskama iz 2. veka podseća na "minijaturnu Pompeju", saopštili su gradski zvaničnici zaduženi za arheološka iskopavanja u gradu.

Još uvek se ne zna šta je bila funkcija prelepo ukrašene zgrade ali stručnjaci kažu da je preživela požar jer su pronašli ostatke spaljenog krova i komade ugljenisanog drvenog nameštaja, prenosi Gardijan.

"Čini se da je posle požara zgrada napuštena", naveli su arheolozi. Uprkos požaru, unutrašnjost je ostala netaknuta, a boje slika na zidovima su veličanstvene, dodali su arheolozi.

Čuveni grad Pompeja nestao je pod naslagama vuklanskog pepela i lave posle erupcije Vezuva 79. godine. Kada su arheolozi konačno otkopali delove grada pronašli su veličanstvene freske i mozaike u zatrpanim kućama, kao i okamenjene ostatke stanovništva koje nije uspelo da pobegne.

Otkriće u Veroni usledilo je godinu dana nakon što je savršeno očuvan podni mozaik pronađen u blizini grada. Mozaik je bio deo rimske vile čiji su ostaci otkriveni u brdima iznad grada Negrar di Valpoličela. Veruje se da vila sa mozaikom, otkrivenim ispod vinograda, potiče iz 3. veka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track