PONOVO SUKOBI: Izrael izveo vazdušne napade na položaje Hamasa u pojasu Gaze, prvi put od prekida vatre FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

BLISKI ISTOK

PONOVO SUKOBI: Izrael izveo vazdušne napade na položaje Hamasa u pojasu Gaze, prvi put od prekida vatre FOTO, VIDEO

Planeta -

Izraelska vojska potvrdila je danas napad na položaje Hamasa u pojasu Gaze, prvi od kada su prošlog meseca okončani sukobi sa Palestincima.

Izraelska letelica izvela je seriju vazdušnih udara na položaje militanata u pojasu Gaze rano jutros, kao odgovor na zapaljive balone, poznatije kao "balone bombe", lansirane sa palestinske teritorije, saopštila je izraelska vojska, prenosi AP.

Radio stanica palestinskog pokreta Hamas takođe je izvestila da je izraelski borbeni avion napao palestinski kamp za obuku u Gazi, preneo je Rojters.

Nijedna strana nije potvrdila eventualne žrtve u ovom napadu.

U utorak su stotine izraelskih ultranacionalista, na skupu koji je dozvolila vlada, marširali i skandirali rasističke parole, obeležavajući zauzimanje istočnog Jerusalima 1967. godine, što su Palestinci doživeli kao provokaciju, i sa položaja u Gazi odgovorili lansiranjem zapaljivih balona koji su izazvali najmanje 10 požara na jugu Izraela.

U oštroj osudi na Tviteru, šef izraelske diplomatije Jair Lapid poručio je da su oni koji su uzvikivali rasističke parole sramota izraelskog naroda, i da je neprihvatljiva i neoprostiva činjenica da postoje takvi radikali koji pod izraelskom zastavom propagiraju mržnju i rasizam.

Učesnici marša nosili su izraelske zastave i uzvikivali "Narod Izraela živi".

"Dobro pogledajte našu zastavu. Živite i patite", poručio je na hebrejskom preko megafona jedan ultra-nacionalista palestinskim trgovcima koji drže radnje u tom delu Jeruslima.

Policija je saopštila da je tokom tog okupljanja uhapsila 17 osoba zbog umešanosti u nasilje, od kojih su neki bacali kamenje i napali policiju, kada su dva pripadnika policije povređena.

Kako su izvestili palestinski mediji, 33 Palestinca su povređena u sukobima, što je preneo "Džeruzalem post".

Skup ultradesničara je prvi izazov za novog izraelskog premijera Naftalija Beneta, tvrdokornog izraelskog nacionaliste koji je obećao pragmatičan pristup u vođenju veoma široke koalicione vlade.

Mansur Abas, čija je stranka Ram prva arapska partija koja učestvuje u koalicionoj izraelskoj vladi, saopštio je da je marš desničara bio pokušaj paljenja regiona iz političkih ciljeva, s namerom da se podrije nova vlada i pozvao sve strane da se uzdrže od sukoba.

Današnji napad Izraela je prvi veliki sukob od kako je sklopljeno primirje 21. maja, nakon višednevnih međunarodnih pritisaka da se okonča krvoproliće koje je trajalo 11 dana i u kome je stradalo više od 250 ljudi, među kojima i 68 dece, većina od njih u Gazi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track