KO JE UGASIO SVETLO BETELGEZU? Konačno rešena misterija sjaja jedne od najvećih zvezda VIDEO
Foto: Profimedia

ŠTA KAŽE NAUKA?

KO JE UGASIO SVETLO BETELGEZU? Konačno rešena misterija sjaja jedne od najvećih zvezda VIDEO

Planeta -


Naučnici su konačno uspeli da reše tajnu promenu u sjaju Betelgeza, jedne od najvećih poznatih zvezda.

Ukratko bi se moglo reći da je veliki pad u sjaju zabeležen krajem 2019. i početkom 2020., koji je pokrenuo veliko interesovanje u naučnoj zajednici u javnosti, prouzrokovan izbacivanjem golemih količina materijala koji su u atmosferi zvezde zasenili njenu površinu.

Preciznije, površina zvezde na mestu na kojem je izbačen materijal malo se ohladila, zbog čega se izbačen plin brže ohladio i kondenzovao.

Kondenzacijom se pretvorio u neprozirnu prašinu, koja se isprečila na putu svetlosti između Betelgeza i Zemlje. Rezultat je bio pad u sjaju, koji je mogao da se vidi golim okom.

Nagađanja o mogućoj eksploziji Betelgeza

Nedugo nakon što je pad sjaja Betelgeza prvi put zabeležen, pojavila su se nagađanja da bi on mogao da signalizira njegovu skoru smrt u spektakularnoj eksploziji supernove.

U našoj galaksiji supernova je poslednji put zabeležena u 17. veku, tako da savremeni astronomi nisu u potpunosti sigurni kakve bi promene na zvezdi mogli očekivati ​uoči takvog događaja. Novo istraživanje pokazalo je da Betelgezovo veliko zatamnjenje ipak nije bilo rani znak da zvezda ide prema svojoj dramatičnoj sudbini.

Betelgez je stara crvena zvezda, koja je narasla do neverovatne veličine zahvaljujući složenim evolucijskim promenama u nuklearnim procesima koji se dešavaju u njenoj unutrašnjosti.

Toliko je velika da bi, kada bi se nalazila na mestu Sunca, zauzela ceo unutrašnji deo Sunčevog sustava sve do orbite između Marsa i Jupitera - njen promer je čak 700 puta veći od Sunčevog.

Taj supergigant jedna je od najvećih i najsjajnijih zvezda na noćnom nebu vidljiva golim okom.

Očekuje se da će eksplodirati u narednih 100.000 godina, ali niko ne zna kada tačno.

Kada se to dogodi, njen bi sjaj na našem nebu trebalo da nadmaši sjaj Meseca.

Spada u pulsirajuće poluregularne promjenjive zvijezde jer je izložena složenim višestrukim ciklusima povećavanja i smanjenja svjetline zbog promjena u veličini i temperaturi.

Pulsirajuće zvezde su vrsta promjenljivih zvezda koje se šire i skupljaju, što uzrokuje promene u njihovom sjaju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja